Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190923

HMS Gladan

Då var det min tur att få äran att skriva ett resebrev.

Ska presentera mig lite, Mikael Kahl heter jag och läser mot försörjning sjö SOU 19.

Har nu varit ute och seglat på HMS Gladan sedan den 10/9 då vi lämnade Karlskrona

Slutmålet på denna resa är Lissabon.

Det är första gången som jag seglar på detta fartyg då jag spenderat min tid som sjöman på Hms Spårö och Hms Sturkö.

Under resans gång har vi fått lära oss hur man framför detta fartyg.

Vi har passerat genom Kielkanalen och Engelska kanalen och är just nu när jag skriver detta på väg ut ur det sista av Engelska kanalen.

Vädret har varit skiftande med både sol och regn, mycket vind och lite vind.

Har haft turen att få se delfiner bla.

Väldigt bra nyckelbesättning som hjälper och visar hur man gör, stöttar och stödjer.

Man känner sig väldigt trygg och vågar utmana sig själv mot nya mål.

En väldigt lärande resa är detta.

Hade också turen att fylla år (22/9) på denna seglats och blev firad med skönsång från besättningen och gofika från kockarna (Extra tack till byssan).

Fick även ett paket från mina vänner, Jennie och Mattias, när man fyller år ska man ha paket även om man bifinner sig någonstans på havet.

Det är speciellt att bli uppvaktad av en besättning, tack till er alla!!

 

Vill även passa på att hälsa till min Sofie och familjen, har ju varit borta ett tag nu, saknar er massor och längtar efter er!!

Ha det bäst, alla som jag känner!

/121 Kadett kahl

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Göran Svalling 24 september 2019 17:23

  Ohoj ombord! Tusen tack för er super blogg! Vi på land är gröna av avundsjuka och hade mer än gärna varit gast ombord er resa!

  En fråga. Det bor en del Svenskar i och runt Lissabon och vi undrar om vi får komma och hälsa på er när ni kommer fram? Vi vill gärna visa vårt stöd och göra er er varmt välkomna! Om det funkar behöver vi lite info ~vart ni lägger till och ungefär när.. ⚓⚓⚓⚓

  • HMS Gladan Göran Svalling 25 september 2019 12:36

   Vad roligt att ni uppskattar bloggen!
   Tyvärr ligger vi i en militärhamn i Lissabon, vi saknar därför möjligheten att ta in utomstående på basen. Vi hoppas såklart att det kommer andra tillfällen då det passar och ni kan komma ombord!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *