Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190915

HMS Gladan

Hundvakten 5 glas in på Nordsjön

Vanligtvis vid denna tid på en lördagsnatt kanske man har hunnit dricka fem glas öl på den lokala puben tillsammans med vänner. Tillsammans med vänner är vi ute i mörkret på Nordsjön men skratten kan höras till den tyska kusten. Här är det inga ölglas att tala om utan här slår vi glas, timglas. Traditionsenligt slås ”glas” i skeppsklockan för att uppmärksamma hur lång tid som gått på vakten då man historiskt sett inte haft en klocka på handleden. Ett extra slag (glas) slås för varje halvtimme som passerat tills den nya vakten går på och deras fyra timmar långa vakt börjar. Vi har under lördagen passerat ut genom Kielkanalen för en kortare rutt ut till Nordsjön, vilket var en upplevelse i sig när vårt förhållandevis lilla fartyg möttes av ett enormt handelsfartyg med bara några meters marginal i bredd. Nordsjön är på ett snällt humör med mjuka vågor och god vind mot nästa destination, Den Helder. Det kommer bli första hamnbesöket på denna långa resa och vi ser fram emot att känna fast mark under våra fötter igen.  I den nederländska örlogsbasen Den Helder kommer den svenska försvarsattachen på besök och det är med stolthet som vi kommer visa upp Gladan, vårt fartyg. Ett segelfartyg med karaktär och en historia som vi bygger vidare på.

331 Blomquist, 323 Schubert

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *