Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190913

HMS Gladan

Det var ett tag sedan jag satt bakom datorn och skrev ett resebrev, men desto kortare tid sedan jag delade ut uppgiften om att skriva ett. Jag (1.kock Håkansson, 3.sk Håkansson och KMÄ Håkansson) är nu tillbaka på HMS Gladan som SOU elev. Efter att jag nästan jobbat tre år ombord kom tiden för mig att gå vidare i karriären och studera vidare. Det kan tyckas konstigt att jag ska gå som elev när jag varit lärare i kursen i tre år? Ja lite kanske. Men det finns alltid nya saker att lära sig, se utbildingen från en annan vinkel, bygga gruppdynamiken med mina nya kurskamrater och träffa alla ”gamla” kollegor igen. Sen är det ju alltid underbart att få ut och segla ute på de sju haven. Hur många för egentligen uppleva detta? Hur många får möjligheten att under nästan fyra veckor segla och se alla dessa saker som händer under dessa veckor?

Vi har idag haft betydligt trevligare och skönare väderförhållande än gårdagen, som bjöd på lite busväder om ni har läst tidigare resebrev. Solen har skinit och vinden och sjöhävningen har avtagit kraftigt. Det är nu mera inte en skräckupplevelse när man ska besöka BB rundhus för att utföra sina behov. Vi har även under dagen fått till en hel del vändningar med underriggen och snart så är alla experter på att vända med den. BB vakten har även påbörjat arbetet med den klassiska elevtampen idag något som vi SB vakare får vänta på till imorgon fredag efter 13.30 uppställningen.

Klockan är nu 01.18 och resten av min vakt ligger under SB skeppsbåt i formation skedning för att hålla värmen denna kylslagna september natt på väg mot Kiel kanalen. Vi går just nu för 100% miljövänlig luftkraft (segling) och håller 3.8 knop i SOG( speed over ground) och styr på kurs 300. Deta har nu blivit dags för mig att göra mina kurskamrater sällskap i att hålla värmen på däck och vem vet snart kanske vi ska vända?

Jag skulle vilja passa på att hälsa till min underbara familj, saknar er men vi ses om någon vecka förhoppningsvis lite mer solbränd men definitivt mer lärd.

På återseende alla bloggläsare

103 Håkansson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • von Reedtz 14 september 2019 10:59

    Otroligt roligt att läsa!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *