Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

RESEBREV HMS GLADAN 180605

Jacob Nelander Fagerberg

Resebrev 2018-06-05 | 402 André

”Krigar ni?” Den frågan fick jag av en grupp lågstadieelever från Marstrands skola som fick komma ombord på ett spontant studiebesök i förmiddags. De skulle ut och segla men eftersom det blåste för mycket tog de ribben ut till Gladan istället, där det bjöds på fika och en guidad tur. Jag förklarade då att Gladan inte är ett stridande fartyg utan används som utbildningsplattform. Däremot händer det att även vi får utföra skarp tjänst. På väg till Marstrand gjorde vi en avstickare för att öva förtöjning vid ett av försvarsmaktens skyddsobjekt. Då vi närmade oss kajen såg vi en civil båt ligga förtöjd vid skyddsobjektet, och genast fick vi rota fram våra skyddsvaktskunskaper ur bakhuvudet, som vi blivit utbildade på under GMU:n. Som tur var kunde båten avvisas lugnt och sansat från platsen, men att ha fått använda sina skyddsvaktskunskaper på riktigt för första gången (bortsett från högvakten i vintras) är ganska häftigt.

Vi har nu legat till ankars utanför Marstrand i ungefär ett dygn. Jag är redan hänförd av stället, trots att jag ännu inte satt min fot på ön än. Hela dagen har gått åt ”rent skepp”, vilket kan översättas till storstädning på civilspråk. Det kan tyckas vara överdrivet att ägna en heldag åt rengöring, men det finns fler ytor och utrymmen än man tror på detta 39 meter långa fartyg. Kanske är de hårda rengöringsrutinerna också en av anledningarna till att fartyget är i så gott skick efter 72 år i tjänst. Dessutom blir det en ganska rolig uppgift när man har bra kollegor och fantastisk utsikt över Carlstens fästning.

Nu ska jag återgå till kvällens posttjänst som främst innebär pejling av fyrar och master, för att kontrollera att vi ligger still och inte börjar dragga. Imorgon väntar nationaldagsfirande för att sedan lätta ankar och segla sista sträckan till Öckerö.

Hälsningar,

402 André

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *