På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RESEBREV HMS GLADAN 180603

HMS Gladan

Resebrev 2018-06-03

Dagen började med en vacker utsikt över Möens klint, vilket är en klippa som reser sig ett hundra meter över havet. Klipporna är av vit kalk vilket gav en synnerligt vacker utsikt när man borstade tänderna. Efter att vi passerat denna besynnerligt vackra östra udde av Danmark styrde vi kursen rakt mot Malmö och svenskt vatten. De vanliga rutinerna vid sjögång fortlöpte, förutom att vi började göra fartyget fint inför hamnbesöket. Alla elever som inte stod post fick en trasa i handen och en burk poleringsmedel; det var bara att börja putsa varenda mässingyta på hela fartyget tills du kunde spegla dig i det. Hela besättningen var spänd för att få komma tillbaka till Sverige igen.

När vi närmade oss Malmö blev det väldigt varmt och vi njöt för fulla muggar i solen. I fjärran såg man Öresundsbron närma sig och ju närmre vi kom desto jobbigare blev det för utkiken att hålla koll på alla de svenskar och danskar som hade bestämt sig för att ta en lördagsseglats i solen. Det var minst sagt svårt att hålla reda på vilka segelbåtar som man hade rapporterat in till den vakthavande officeren.

Jag stod som utkik när vi närmade oss bron men blev snopet avbytt precis innan vi skulle ta oss under den.

Full rulle på däck, det var dags att förtöja i Malmö, som rorgängare var jag lite nervös; varför vet jag inte.  Akter- och förspring flög hit och dit över kajen men tillslut var vi förtöjda. För första gången på 260 dagar var HMS Gladan i en Svensk hamn.

Babords vakt fick ta och vakta fartyget medan styrbords vakt fick permission och kunde uppleva staden. Som tur var kunde vi gå iland mellan vaktpassen och jag fick uppleva Malmö för första gången; en synnerligt vacker sommarstad. Det var skönt att få känna Svensk fast mark under fötterna. Under tiden jag stod vakt kom en Amerikansk marin officer förbi och det vakthavande befälet hade en guidad tur med Amerikanaren.

Just nu sover besättningen och laddar upp batterierna för nästa strapats mot slutdestinationen Öckerö.

//422 Bucht

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *