På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RESEBREV HMS GLADAN 180531

HMS Gladan

Resebrev 20180531 – Hedlund

Skepp o’hoj!

Att hata eller icke hata. Det är frågan.
Mamma sa alltid att hata, det är ett så starkt och hemskt ord.
När jag var liten sa hon att om du säger hata så vill du att det ska försvinna för alltid.

Klok mor, jag vet.

Så tack vare henne så vet jag att ja, jag hatar sjösjuka.

Utan land i sikte sedan vi lämnade Zeebrugge så var det mentalt upphöjande att få bevittna en strandkant och lite byggnader. Trots många vackra vyer under resans gång så uppskattar man att få känna någon form utav tillhörighet till civilisationen som har känts väldigt avlägsen det senaste dygnet. Längs med vägen beskådade vi bland annat en fin soluppgång, 400m långa fartyg och mängder av maneter, eller magneter beroende på vem som uttalar det.

Till skillnad från förra inlägget där varje utkikstillfälle var en grotesk upplevelse för många så är det inte längre lika motstridigt att gå upp i masten. Åtminstone delar av gruppen har istället lärt sig att uppskatta tillfällena och verkar tillsynes tycka det är ganska njutbart. Efter ett turbulent dygn med många sjösjuka så har maten dessutom faktiskt stannat i magen hos alla, i alla fall hittills.

Lyckligt nog hade vi turen att tajma in ett födelsedagsfirande under vår färd. Det resulterade givetvis i en obligatorisk fika och vad jag vet så var det ingen som hade några invändningar eller protester mot det.

Övrig tid har lagts på repetition av tampar och övat in sjötermer. Det är som att lära sig ett nytt språk.

I skrivande stund ligger vi ankrade utanför Kielkanalen för att invänta passagen som sker imorgon.

 

// 412 Hedlund

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *