På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

RESEBREV HMS GLADAN 180520

HMS Gladan

Resebrev 180520 – Thoregren

20 Maj 00:07

Position: Engelska kanalen

Slutdestination: Zeebrugge, Belgien

Sinnesstämning: Spänd

Vi börjar nu närma oss vår slutdestination i Belgien Zeebrugge, vi fick det bekräftat idag att vi inte längre ska förtöja i Oostende. Utan enligt den första planen i Zeebrugge.

Jag känner en liten förtvivlan mellan känslorna att förtöja. Man längtar hem så otroligt mycket. Men att ha seglat genom Biscayabukten, Atlanten och nu Engelska kanalen har varit roligt och en upplevelse jag och mina kollegor ombord sent kommer glömma. Jag och mina kollegor har faktiskt seglat genom dessa områden. Det för mig känns helt sjukt. Vissa har aldrig seglat förut och andra har, men alla har dragit sitt strå ur stacken och kört på. Det har inte spelat roll om man ens kvarter har fått en dålig sömn inför hundvakten (00-04). Alla vill bara sova och redan halvsover ståendes på däck. Vi har alltid sträckt ut handen för varandra och tagit poster vi kanske inte alltid har orkat och velat ta men man gör de för varandra, vissa har haft det tuffare än andra och då gäller det att inte tänka på ens eget bästa, utan det klassiska, gruppens bästa.

Tillbaks till självaste seglingen då. Tyvärr har vinden inte velat vara med oss och vi går fortfarande för motor, den har varit rakt emot oss i snart 2 dagar. Men det är inget att vara sur över, det har varit mindre jobb för oss då. Förhoppningsvis vänder vinden sig rätt och ser till att vi kan hissa segel innan vi förtöjer. Speciellt nu när alla mår väldigt bra och har kommit in i rytmen med mindre sömn än vanligt, fyra timmars pass och vad allt detta innebär. Så vi hoppas verkligen vi kan få göra det innan vi blir klara med denna seglats, skulle inte finnas ett bättre tillfälle för det än nu.

Vi har ju som ni märker kanske ingen direkt kommunikation med världen utöver den ombord. Vilket är både lite avslappnande och jobbigt, speciellt för det är ju hockey-VM och det har gott bra för vårat fina land har vi fått höra och väntar olidligt på morgondagens besked hur finalen har gått!

Jag vet inte riktigt hur ett resebrev ska vara upplagt och se ut men jag hoppas ni fann mitt trevligt att läsa i alla fall.

Med vänliga hälsningar Sjöman 123 Thoregren och besättningen ombord HMS Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *