Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180321

HMS Gladan

Kan man lära sig 197 nya ord och begrepp på bara några dagar? Detta är en grov överslagsräkning men i stora slängar är det vad vi som mönstrar på förväntas kunna. Vi får väl se hur många av oss som tidigare i livet varit landkrabbor som bemästrar dirkdrängen, skotsteken, styrbord dikt, klyvaren och allt annat som kan vara bra att kunna till sjöss…

Detta gör dock nyckelbesättningen allt de kan för att vi ska klara av. Med pedagogiska lektioner och viljan att alltid svara på frågor tror vi att det ska bli sjöman av oss landkrabbor. Dagens lektioner har bland annat bjudit på allmänna sjötermer, knopslagning, rutiner vid posttjänst och förtöjning vid kaj. Utan kockarnas mat hade vi inte fixat många lektioner, alla i besättningen behövs. När vi väl kastar loss ska det bli spännande att se hur vi blir en del av fartygets framdrift och välmående.

Rutinerna är en av de grejer man har allt blivit vassare på. Från att duka upp borden så de är klara till dess att maten skickas ner, till att rymma ut och ställa upp i divisioner inför nästa lektion eller genomgång. Så det råder ingen tvekan att vi lär oss något i alla fall och de flesta av oss tror nog att det mesta är drillat efter en vecka ombord.

Vädret är ju något som det alltid pratas om när man är ombord. I nyckelbesättningen diskuteras nog våg och vindförhållande lite mer än bland oss rekryter där det mesta snacket handlar om solen och bränna. Våra bleka vinterkroppar är inte vana vid strålande sol vilket gjort att både en och annan har nackar lika röda som färska tomater. Tack till alla mammor och flickvänner som skickat med solkräm!

Vi hoppas få kasta loss snart och se vad Atlanten har att erbjuda. Skepp o hoj!

242 Nilsson och 422 Lindholm

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *