Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180319

HMS Gladan

Det är nu cirka 9 månader sedan jag var ombord sist. Jag har längtat efter att få komma tillbaka och träffa världens bästa besättning. Men alla känner inte lika. Några från plutonen har i stort sett aldrig varit på ett fartyg och verkade lite nervösa när jag berättat om klättringen och hur det kan gunga på Atlanten. Allt kommer att gå bra och efter denna period kommer 23 duktiga sjömän att mönstra av.

Vi anlände sent på söndagen och efter en kort genomgång på kaj blev vi tilldelade en binge och fick se vaktschemat. Sedan var det bara att lägga sig. Morgondagen kommer att bli lång.

På måndagen blev vi purrade 0630 och efter frukost ställde vi upp på kaj för ombord mönstring. Jag var först ut och det kändes härligt att åter igen på sträcka på kroppen och klättra upp till salningen igen. Under resten av dagen följde många lektioner och genomgångar om hur livet ombord fungerar. För de som inte varit ombord förr är det väldigt mycket att ta in och en hel ordbok av nya termer och ord. Själv sökte jag fler uppgifter och har hittills redan sytt taglingar, fixat med soltältet och varit uppe i toppkulan.

En ny ljungman med befattningen Skepparens Karl finns ombord och det känns bra att fler får chansen som jag en gång fick.

Jag hoppas att mina kamrater kommer att få lika fina minnen och lärdomar som jag har fått ombord på Gladan.

En gång sjöman, alltid sjöman!

202 Wykman

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *