Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180307

HMS Gladan

Då var vi åter i Las Palmas efter en vända till Santa Cruz på Teneriffa! Vi kastade loss runt midnatt efter en väldigt uppskattad permission under eftermiddagen då vi såg oss omkring i staden. Det blev till att köra på motor, eftersom att vinden inte tillät någon segling. Jag väntade mig en lugn natt därav, men jag blev snabbt varse om annat. Det var väldigt gungigt, och vi förstod varför Nyckelbesättningen lovordat hängbingen, då dessa var det enda som var horisontellt under natten.

När vi lagt oss till ankars precis utanför hamnen, var det dags för ”Rent skepp”, vilket är en väldigt grundlig rengöring av fartyget. Vi har skrubbat varenda liten millimeter för att säkerställa att allt är i gott skick för nästa elevgäng som kommer om någon vecka. Vi har nämligen vår sista dag här imorgon. Blandade känslor. Jag som varit ganska påverkad av gungandet, har saknat fastlandet. Och man börjar även känna av att det är ganska slitigt att bo så många på liten yta. Samtidigt vet jag ju att denna möjlighet troligtvis inte dyker upp igen. Segla runt på Atlanten med ett härligt gäng vänner, och fantastiska pedagoger som under vår tid här har svarat på alla våra frågor och funderingar.

I och med att vår tid snart är slut, så innebär det ju även att vi måste visa vad vi lärt oss, eftersom att vi ju faktiskt inte är här bara för att ha roligt. Under kvällen väntade därför examination av de knopar vi lärt oss, utkikspost, rorgängande samt orderterminologin vid förtöjning. Jag var först ut, och var lite nervös, men det släppte snabbt när man insåg hur mycket man lärt sig under dessa dagar. Det gick jättebra för oss alla, och vi fick beröm för både genomförandet av examinationen och att vi gjort HMS Gladan så ren och fin under ”Rent skepp”.

Imorgon väntar fortsatt återställning inför nästa elevgäng och förtöjning intill kaj. Jag ska passa på att njuta lite extra med vetskapen om min tid som en del av HMS Gladans besättning är över. Men innan dess väntar vaktpost med pejlning. Tack för mig!

331, Lindén

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *