Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180128

Linus Grann

Frida Linehagen heter jag och arbetar på Sjöstridsskolan som plutonchef för OP 15, de som seglar Gladan denna period. Jag har haft den stora förmånen att få segla med HMS Gladan under två veckor och på så sätt fått följa mina kadetter även vid den sista delen av den verksamhetsförlagda utbildningen vid SSS. Det har varit två annorlunda arbetsveckor, en fantastisk möjlighet som blir verklighet för oss som valt ett omväxlande arbete i skärgårdsmiljö!

Vi har fått uppleva delfiner som följt med vid fartygets sida, otroliga soluppgångar och stillsamma solnedgångar, bleke, kraftig vind som fångats i seglen med ett vidunderligt tjut när allt annat är tyst. Vi har splitsat tampar, bakat kakor, klättrat i masten, stått utkik, besökt olika hamnar och tagit hand om fartyget på det sätt hon är värd.

Men det är inte hela sanningen. Stundom har det blåst över 20 m/s, de salta vågorna som sköljt över däck har många gånger varit flera meter högre än oss, vågor från alla håll och kanter, man studsar hit och dit på däck och det känns ibland som att magsäcken släppt från alla sina fästen och okontrollerat sköljer runt inuti kroppen. Fartyget har kraftigt rullat från sida till sida, illamåendet har varit påtagligt, några har varit mer grå än annan färg i ansiktet, haft en tom blick och det enda som funnits inombords är en ren överlevnadskänsla. Det har hänt att jag vaknat på morgonen och gått rakt ut på däck för att kräkas. En minst sagt annorlunda start på en arbetsdag för mig.

Och ändå. Det fantastiska med tiden ombord tar fullständigt överhanden. Eller kanske är det helheten? Att man får lite av varje.

Som plutonchef har det varit otroligt lärorikt och intressant att följa kadetternas utveckling under året. Från genomgångarna i klassrummen i Karlskrona där det förklarades hur man läser ett sjökort, via två olika mindre fartygstyper och så plötsligt står de här på däck och förtöjer HMS Gladan i främmande hamn. Tillfredställande är bara förnamnet!

Med varm hand lämnar jag nu över dessa fantastiska kadetter ur OP 15 till Karlberg och önskar de lycka till med sin kommande uppsats och sommarens examen som fänrikar! Och så hoppas jag på att åter få möjlighet att segla HMS Gladan nästa år med kommande kadettgäng.

Tack!

// Kn Frida Linehagen, PlutC OP15

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *