Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180125

Linus Grann

God kväll!

Det senaste dygnet har HMS Gladan med besättning spenderat på Gran Canarias sydkust. Vi kastade loss från La Gomera den 24/1 och började den sista seglatsen med förtöjnings- och losskastningsövningar. Det är en bra övning i att läsa fartygets tendenser, alltså hur hon rör sig i vattnet och vilken effekt rodervinklar och maskinmanövrar ger.
Det är mycket att hålla reda på; tampar som ska i land, fendrar som ska placeras och mycket därtill.  Målsättningen är att varje elev ska få genomföra en av vardera moment och även fast de flesta nu gjort sina genomföranden finns det alltid nya saker att lära eftersom varje tillfälle är unikt.
Efter övningarna satte vi kurs och fart mot Gran Canaria. Överfarten från La Gomera till Gran Canarias kust var något gungig och blåsig och samtliga vakter fick känna på översköljande, salta vågor. Men som kompensation för natten som både krävde långkalsong och värmetröja fick andra vakt bevittna en fantastisk soluppgång precis när vi löpte in mot lugnare vatten intill Gran Canaria. Därefter bjöds det på shortsväder, härligt med dessa kontraster!

Dagen passerade sedan i lugn takt för att söka väderlä. Det mest spektakulära som hände var att utkiken rapporterade in en val som passerade på babordsidan kring lunch.

Vid solnedgången placerade vi oss lite längre ut från kusten för att ge möjlighet för att ”ta polaris”, det vill säga mäta polaris (polstjärnan) höjd från horisonten. Förutsättningarna var goda så dagens beräkningar blir förhoppningsvis bra.

Sedan 22.00 har vi börjat förflytta oss mot vår ankringsplats vid las Palmas de Canaria, på öns nordöstra sida. Vi elever har beräknat ruttens tidsåtgång själva, något som inte är det lättaste då vi går både mot sjön och vinden. Under morgonen får pågående tredje vakt bli varse om planen höll eller ej. Detta är vår sista sträcka innan flaggkadetterna från OP 15 -18 mönstrar av, det kommer bli märkligt att komma hem och inte längre ha 20 andra personer kring sig dygnet runt.

 

Hälsningar

Flaggkadett Lindgren

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *