På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180117

HMS Falken

Klockan är nu 03:21 och för tillfället är det första vakt som går vakt och har förfångat poster för gång. Det blåser cirka 13 m/s, vi gör en fart på 6 knop och målet är att ta oss mot El Hierro där vi enligt plan ska förtöja under förmiddagen. Gårdagen tillbringade vi väst om ön La Palma där vi hade en fin dag med strålande sol och blandad verksamhet. I gryningen gavs möjligheten för oss kadetter att ta höjdobservationer till stjärnor och planeter som vi sedan kunde räkna på. Under dagen genomförde majoriteten av vakterna bojbärgningsövningar, en övning som består av ett scenario där en person har fallit överbord och skall plockas ombord igen. Övningen kräver noggrann manövrering och är mycket viktig och lärorik för att i ett skarpt läge kunna få ombord en person som fallit överbord på ett så snabbt och säkert sätt som möjligt. Skepparna ledde under dagen verksamheten på däck där det fokuserades på att splitsa och tagla förtöjningsgods och de kadetter som inte genomförde bojbärgningsövningar hade egen tid som för de allra flesta gick till att genomföra beräkningar inom den astronomiska navigationen för att kunna lämna in de uppgifter som vi har fått av Fartygschefen och Navigationsofficeren.

I övrigt fylls dagarna till största del av astronomisk navigation samt vaktgång till sjöss och det känns nu som att vi kadetter har kommit in i rutinerna ombord vilket är skönt. Vår kadettofficer, Kn. Linehagen, som under de förra två terminerna har varit vår plutonchef i Karlskrona mönstrade ombord i La Palma och ska vara med oss resterande tid av seglingen vilket vi uppskattar. Nu ser vi fram emot en kort visit i El Hierro för att sedan kasta loss och gå vidare mot La Gomera.

Nu har första vakten en timme kvar på sina poster innan andra vakten tar över, sedan väntar 4 timmars skönhetssömn innan frukost, det ska bli skönt!

Flkd. Johanna Nilsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *