Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180114

Linus Grann

Dagen påbörjades med rutinenlig frukost följt av rengöring. Då planen var att lätta ankar kl 10:00 påbörjades därefter förberedelser inför gång. Proceduren för att hissa upp och ta ombord ankaret kallas för att ”vinda lätt”. På majoriteten av flottans örlogsfartyg är detta ett relativt smärtfritt moment då ett hydrauliskt ankarspel oftast används. Då skonerterna har i syfte att lära ut de mest grundläggande tillvägagångssätten utgör eleverna ombord istället det hydrauliska ankarspelet. Därigenom är vinda lätt något som vi kadetter ombord betraktar som ”gratisfys”. Idag kan vi med stolthet meddela att babords ankarspelslag vann. Metoden för bedömande är lite oklar och eventuellt något partisk, men resultatet var tydligt.

Till Brassens lättnad har osmosen åter börjat fungera! Detta innebär att vi har möjlighet att producera eget vatten igen, vilket i sin tur innebär att vår tänkta rutt de närmsta veckorna bör gå att hålla. Då vi igår inte visste om osmosen skulle gå att laga vidtogs säkerhetsåtgärden att boka upp en kajplats för att kunna ta ombord vatten.  Detta ledde för kadetterna till en oväntad och uppskattad kort permission i staden Los Cristianos, som ligger på Teneriffas sydliga kust. Besöket i Los Cristianos är det första för Skonertdivisionen!

Under dagen har några kadetter även hunnit övas i momentet ”bojbärgning”, vilket är en manöverbordövning. Övningen går ut på att manövrera fartyget för att så snabbt och smidigt som möjligt lyckas få ombord en övningsdocka igen efter att den gått överbord.  Denna sorts övning är av stor vikt för säkerheten ombord. Under hösten har vi på Skoldivisionen övat på bojbärgning men varje enskilt fartyg har sina egna manöveregenskaper, därav krävs det lite tid för oss att lära känna hur Gladan beter sig.

Nu har vi kastat loss från Teneriffa och satt kurs och fart mot staden Santa Cruz på ön La Palma!

Hasta luego!

/Flkd Jacob Viper & Flkd Philip Lundbäck

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *