På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171114

HMS Gladan

God dag världen!

Nu är vi äntligen på väg igen! Igår morse runt 10.00 lokal tid släppte vi tamparna från kajen i Funchal för att fortsätta vårt äventyr. Vi kastade loss i gynnsamma vindar som har gjort det möjligt för oss att sätta mer segel än vad vi kunde göra förra gången. Det är inte längre stormbyar, utan vinden ligger runt 10-15 m/s vilket är väldigt skönt!

Vi började vår resa ner mot Lanzarote med att sätta gaffelfocken och gungade iväg i ungefär 3 knop. Efter lunchen slog vi på stort och hissade både storsegel, stagfock och klyvare. Då började vi få upp farten och låg på runt 8 knop istället. För att fira att vi är på väg och att vi äntligen kunde få upp mer segel, bjöd våra eminenta kockar på äppelpaj med vaniljglass till fikat. Mycket uppskattat från hela besättningen!

Även om vi har varit till sjöss ett tag innan, har vi inte kunnat jobba så mycket med seglen på grund av vädret och de hårda vindarna. Så idag fick vi befästa kunskap i hur man vänder med de fyra seglen vi satte. Vi övade både på att vända genom vind och vända undan vind. Efter att har gjort det ett par gånger satte vi kurs och fart söderut.

Med fler segel satta rullar vi inte lika mycket från sida till sida som vi gjorde på väg från Lissabon, men efter 5 dagar till kaj så tar det ändå ett tag att vänja sig vid att allting lutar och rör sig. Blåmärkena som precis läkt från förra delsträckan har börjat ta sig igen och få finfina färger…

Denna vakten tillhör jag vaktens fria kvarter, men eftersom vi håller perfekt kurs ner mot Lanzarote, så har vi inte särskilt mycket att göra på däck. Vi roar oss istället med att ligga och kolla på den otroliga stjärnhimmeln som nog aldrig blir bättre än till sjöss!

222 Nilsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *