På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171102

HMS Gladan

God morgon världen. Klockan är strax efter sex lokal tid på Rio Tejo där vi ligger käckt på svaj. Vi har gjort vår första förflyttning, från kajen på den Portugisiska flottbasen i Lissabon till en plats på floden på väg ut mot havet. Ett modest skutt på 3Nm, rätt odramatiskt och helt utan segel. Med tanke på den korta resvägen och våra samlade färdigheter i segelsättning så var det kanske tur, annars kunde denna rapport vara aktuell för morgondagen istället.

Det är dock bara tillfälligt, önskan att lära är stor. Verksamheten innan och efter losskastning har varit genomgångar med skepparna om vilka tampar som går till vad och varför, även viss etymologisk härledning har uppgivits. Om några dagar skall vi nog kunna alla skottfallsnedhalare eller vad de nu kan heta. Ehuru tamparnas mängd är lärandelustan stor och alla går runt och hjälper varandra att reda trasslet, så det finns gott hopp! Dessutom vill ju alla segla med högsta möjliga hastighet och skall man få fart så får vi helt enkelt få lite snärtighet i arbetet.
Till hjälp för detta så har vi även haft genomgång av orderterminologi vilket är ett måste för att veta vad man skall göra med tampen när man väl har hittat den. Skepparna styr oss med röstkommando och skepparpipa för att vi skall göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Det kommer att bli spännande att se hur vi utvecklas. Utvecklingspotential finns ju en hel del som sagt (varsågoda att tolka efter eget tycke och smak).

Vidare har vi haft genomgångar av rutiner vid ankarvakt, något som är bra att känna till när man ligger just till ankars. Även genomgång av vaktsystemet (arbetsskiftschema kan man säga)har utförts i syfte att vi skall kunna veta var vi skall vara och vid vilken tidpunkt.

I övrigt har vi inga tråkiga vädertillägg. Man behöver ju inte prata om sånt när man glider runt i avkortad uniform.

Från Gladan genom 402 Johansson: ha det!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *