På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 171031

HMS Gladan

 

Hej bloggen.

Äntligen har vårt äventyr startat här i Lissabon. Vi är ett blandat gäng i olika åldrar och med olika bakgrund. Vi är åtta elever plus en lärare från Bernadottegymnasiet Malmö samt 15 kadetter från SOU17.

Dagen började med en introduktion under däck där vi blev delgivna om mål, krav och syftet med denna sjömanskapsutbildning. Efter det åt vi lunch och förberedde oss mentalt för att göra den omtalade inmönstringsceremoni som är det första man gör under denna kurs. Inmönstringsceremonin är en tradition från förr då kaptenen ville se dugligheten hos de blivande sjömännen som är tänkt att arbeta ombord. Den gå ut på att man ska klättra upp och nedför de två masterna som finns på skonerten Gladan.

Därefter anhåller man hos fartygschefen om att få tjänstgöra ombord. Är man godkänd så får man sitt befattningsnummer och sina tillhörigheter för att kunna lösa sin tjänst.

Nu fick vi äntligen påbörja utbildningen. Det började med att vi fick lära oss om hur livet fungerar ombord; vem som sover vart och om hur vi är organiserade. Det avslutades sen med en kort självpresentation från befälslaget samt också från eleverna. Vi har även gått igenom posttjänst, säkerheten ombord och kommandon. Rätt så teoritungt för 23 stycken trötta individer som har varit vakna länge då vi reste från Sverige till Portugal över natten.

Här går vi i shorts och t-shirt tillskillnad från några timmar tidigare då vädret i Sverige har blivit kyligt. Det är redan några stycken som tar tillfället i akt till att börja bygga på sin bonnabränna. Dessa individer ser ut som reptiler som gapar efter sol då de kommit ur ide.

(Simon Karlsson)

Jag vill hälsa så mycket till alla mina nära och kära som befinner sig hemma i Strängnäs. Ni ska veta att jag tänker väldigt mycket på er. Det känns jobbigt att jag inte kan närvara och vara hos er i detta nu. Extra mycket vill jag hälsa till min mor och svärmor.

(Ellen Eriksson)

Jag vill också hälsa till mina nära och kära. Förhoppningsvis har ni det inte allt för kallt hemma i Sverige, här är det i alla fall varmt och skönt. Jag trivs redan bra här även om det är mycket nya begrepp och termer som man inte är van vid. Hälsa alla så gott från mig, så får vi se när jag kommer in här och skriver igen.

 

Ett resebrev från 141 Karlsson och 325 Eriksson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Roberth Bergqvist 5 november 2017 21:25

    Lycka till på ditt fantastiska äventyr Oliver Jarved önskar Pappa. Man lär sig både av motgångar och medgångar.
    Stay safe and Take care.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *