På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120322

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 120322

Mitt i natten någonstans ute på atlanten.

Det är mörkt, Gladan glider fram i åtta knop och stjärnorna lyser starkt på himlen. På vaktposterna står första kvarteret post, jag (Ninna) och André befinner oss i gunrummet där officerarna har sitt tillhåll. Nu är klockan 04.25 och natten har bjudit på något hårdare vindar än gårdagens latmanssegling. Första nattpasset innehöll en liten improviserad lektion om stjärnor som hölls av tredje skepparen ombord. Stjärnhimlen här ute på sjön är betydligt klarare. Mitt under nattpasset blev André och Erik beordrade att i beckmörker klättra upp i förmasten för att beslå Storstängstagsseglet. Väl uppe i masten gungade det rejält och efter 45 min kom de tappra killarna ner något skakis och aningen illamående men på glatt humör. Att i beckmörker klättra upp i en mast och lyckas beslå segel och även komma ihåg de knopar vi lärt oss är en bedrift som inte många skulle klara, vill jag lova.

Vårt första nattpass börjar 20.00 och slutar 24.00. Vårt andra nattpass håller på mellan 04.00 tom 08.00. Däremellan är det meningen att man ska få ca. tre timmars sömn. Då vinden tilltagit höll vi alla krampaktigt tag i våra bingar för att inte trilla ur under dessa timmar. Nu ska vi snart ge oss ut i den mörka natten för att påbörja en del av navigationskursen, spännande att se hur vi förflyttar oss närmre vårt mål Lissabon. Mycket mer än såhär har inte natten här på Gladan att erbjuda. Nu är det dags att ge sig ut ur finrummet och jobba lite.

Over and out här från Gladan!!

Lärare 103 Gyllenberg, Elev 141 Ojanen

 

Lärarnas inlägg:

1492 upptäcke Chistopher Columbos Amerika. I all ödmjukhet kan jag inte jämföra den resan med vår seglats från Las Palmas till Lissabon.

Min inre resa känner jag har ett anslag som liknar denne store sjöfares fantastiska resa.

Jag har upptäckt hur kallt det kan vara på havet. Hur gott en varm smörgås kan smaka klockan två på morgonen. Eller att skillnaden mellan dunbolster och ett lutande båtsdäck inte är så stor klockan 0400 i 6 knops fart.

Jag har upptäckt hur snabbt man får en tår i ögat av en klapp på axeln eller ett vänligt ord. Hur positiva tankar stärker, och hur snabbt negativa tankar får en att tappa modet.

Jag har upptäckt hur viktigt det är att ha någon att tänka på. En familj, en hund eller en favorithäst. I mitt fall är det min dotter Tove, som delar min resa och ofta är i mina tankar, särskilt under lite jobbigare perioder.

Allt detta har jag upptäckt på några dagar på HMS Gladan, med hennes nyckelbesättning och ett 20-tal fanstastiska ungdomar. Nu väntar en 8 dagars seglats till Lissabon. Columbos upptäckte en ny kontinent. Vilka upptäckter väntar på mig på min resa framöver?

60 distansminuter NV Madeira, 3 glas (01:30 😉

232 Magnus Norrby

Främre toppgast

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • lena åhfeldt 22 mars 2012 23:26

    Hej Gladan,
    Era fantastiska resebrev är ett nöje att läsa för oss här hemma och ger upphov till många skratt och leenden. Ser fram emot fler uppdateringar..!!
    Önskar er en fortsatt fin seglats.
    //323 Åhfeldts familj

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *