På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220112

HMS Gladan

God kväll!

Klockan är i skrivandets stund 00:20 och tredje vaktkvarter har nu besatt poster för gång. Det är en överlag stjärnklar natt med starkt månsken och ganska lite moln, vinden ligger på ca 8m/s och vi tar oss fram i 7 knops fart. I måndags eftermiddag kastade vi loss och lämnade ett soligt Funchal, Madeira, efter ett antal förtöjnings- och losskastningsövningar, där några kadetter ombord fick möjligheten att testa dessa manövrar och övrig elevbesättning fick öva på arbetet på däck.

Sedan losskastning har vi siktat mot Lanzarote och närmare Marina Rubicon. Vädret har varit gynnsamt och betydligt lugnare än på vägen till Madeira, vilket har uppskattats av elevbesättningen och sjösjukan har överlag lyst med sin frånvaro. Under etappens gång har vi kadetter nu börjat med den astronomiska navigationen. Vi kommer nu under resterande period att genomföra ett antal uppgifter där vi exempelvis ska positionera oss med hjälp av sol, måne, stjärnor och planeter samt räkna på tidvattenhöjder. Utöver den astronomiska navigationen har vi nu som övad VO även övergått till död räkning i vår positionering, vilket innebär att vi sedan Funchal enbart har vår position baserat på den kurs och den distans vi seglat, hoppas den stämmer!

Vi siktar nu som tidigare nämnt mot Marina Rubicon där vi enligt plan ska ankra på torsdag för att sedan gå in och förtöja under fredagen. Hoppas att vädret håller i sig och att det fortsatt är lite moln så att vi ser solen och stjärnorna!

Varma hälsningar till alla där hemma!

GMY

Kadett

Fredrik Runnberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Anna Westin 13 januari 2022 22:22

    Så intressant att följa er på resans gång och så glad att min son Elias Hiller fick denna möjlighet att få delta. Detta kommer att bli ett minne för livet och en ryggsäck full med nya kunskaper. ⛵

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *