På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220108

HMS Gladan

Boa Noite!

Efter långa tre långa dygn som präglats av vind, vågor sjösjuka och en besättning som lönlöst har dykt in bakom rundhus och master i hopp om att undvika att det sista torra klädesplagget blir blött. Så ja, några tuffa dagar minst sagt.

Idag vände däremot både väderlek, vind och välmående till det bättre när den portugisiska ön Madeira närmade sig samtidigt som molnen skingrade sig och solen tittade fram. Och som grädde på detta mos serverades tacos till middag, vilket verkade vara alla till lags. I skrivande stund ligger fartyget ankrat drygt en halv distansminut utanför Funchals hamn, vilken kommer nyttjas under kommande dygn där permisson för majoriten ombord väntar. De tappra som får offra en kvällspromenad i staden för att vakta fartyget får i alla fall trösta sig med att det finns möjlighet att känna fast mark under fötterna på kajen intill fartyget.

Nu är det bara kvar att vänta på att bli avlöst så jag får krypa ner i bingen med några lugna timmars sömn framför mig. Så med det sagt hoppas jag att ni har det bra där ni befinner er och att det inte är allt för mörkt och kallt. Det är bara några månader kvar till den svenska sommaren och då får vi alla njuta av 19 grader såhär vid 23 kvällskvisten! Håll ut!

Varma hälsningar till nära och kära där hemma! Jag tänker på er!

GMY

Kadett
Viktor Oskarsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Anna Johnsson Winqvist 11 januari 2022 16:41

    Halloj! Så härligt att höra i från er! Vi här hemma är så nyfikna på hur ni har det och hur Kadetter och elever klarar dagar och nätter. Trevlig och fint skriven text att läsa. Här hemma är det mest kallt och blött men vi värmer oss med hjälp av tanken på er på på permis i Funchal. /Anna

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *