På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 220104

HMS Gladan

Buenos Días!

Igår landade ett gäng gymnasieelever och en skara kadetter på Las Palmas flygplats, Gran Canaria. Efter en kort transfer ombordmönstrades den nya besättningen genom att klättra upp och ner i de bägge masterna för att slutligen anmäla sig för tjänstgöring hos fartygschefen.

De första två dagarna har varit långa och fullspäckade med genomgångar i allt från att rengöring, tampar och segel till knopar och säkerheten ombord. Kunskapsnivån och erfarenheterna från livet till sjöss är mycket varierande där vissa knappt har satt sin fot på en båt medan vissa har många år i flottan bakom sig, kanske också en eller ett par seglatser med Gladan och Falken. De med erfarenhet får en utmärkt möjlighet att dela med sig till de som är oerfarna, samtidigt som de får nya perspektiv tillbaka vilket är väldigt roligt.

Morgondagen skall bjuda på en losskastning och en ankring och fortsatta genomgångar i de olika posterna ombord, arbetsstationerna vid segling, ankarvakt med mera. För en blek nordbo som knappt sett solen de senaste sex månaderna, därtill knappt lämnat hemmet sedan covid slog till så var 25 grader och strålande solsken tillsammans med shorts och t-shirt en mycket välkommen omväxling. Imorgon lättar vi ankar och sätter segel mot Funchal på ön Madeira, ca 280 distansminuter bort.

Strålande hälsningar till alla där hemma!

Kadett

Viktor Sköld

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *