Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 200929

HMS Falken

Hej alla där ute!

325 Jirestig heter jag och läser sedan en tid tillbaka SOU. Jag har för ett par veckor sedan genomfört delar av min SOU segling här ombord på HMS Falken. Av olika anledningar kunde jag bara genomföra delar av seglingen med min ordinarie kadettpluton. För att kunna få godkänt i kursen behövde jag därför komplettera de delar jag har missat. Därför har jag denna veckan fått förmånen att få segla med en annan pluton!

Under rådande pandemi och med de restrektioner vi har får vi endast hålla oss i hemma vatten och får, tyvärr, inte sova ombord. Jag upplever inte att detta påverkar vår utbildning negativt. Även om vi går miste om ett par veckors seglingsäventyr ute i Europa. Att få segla med två olika plutoner ser jag som positivt då man får lära sig att arbeta med fler människor och i olika gruppkonstellationer.

På grund av tidigare nämnda restriktioner kan vi endast göra dagsseglingar. Det blir ganska jobbigt att inte hinna komma in i lunken med vakttjänsten som man vanligtvis har till sjöss. Att dessutom inte få vakna till det klassiska purrningsbandet med Meatloaf är lite av en besvikelse. Men trots detta har vi roligt och utbildningen rullar på! Man får njuta av de längre dagarna som innebär heldag med segling.

Det var allt jag hinner skriva, det står nämligen en förgrymmad timmerman bakom mig och undrar varför jag inte har gjort färdigt min elevtamp.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *