På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190415

HMS Falken

Vi ligger nu på slutspurten mot Vigo, vi närmar oss fastlandet med god fart. Resan till havs har varit väldigt upplevelserik och lärorik. Den definitivt skapat minnen för livet. Resan har varit tuff på olika sätt med bland annat sjösjuka och sömnbrist men också för att vädret inte alltid har varit med oss.
Men trotts allt har det varit väldigt trevligt att vara till havs och Jag tycker inte att det dåliga vädret har varit något negativt utan snarare något positivt då vi elever har fått en chans att segla under så olika förhållanden. Vi har som sagt varit med om lite allt möjligt: Sol, moln, regn, inga vågor, höga vågor, motvind, medvind, sidovind, dimma, klarsikt, svaga vindar, starka vindar, få segel, alla segel, 0 gradig lutning upp till 35 graders lutning och såklart både varmt och kallt. Vi har som sagt lärt oss mycket och att segla i olika förhållanden.
Jag tycker också denna resa är lärorik på ett annat sätt, i alla fall för mig, då jag känner att jag lärt känna mig själv lite bättre. Jag har bland annat insett att jag älskar att vara uppe i masten. Det har också varit kul att få lära känna alla andra i besättningen då alla har olika bakrunder och erfarenheter.

I förrgår fick jag chansen att få dela något inför besättningen. Jag tog chansen att tala om ”Living hope Childrens home” i Bangalore, Indien, ett barnhem som min familj hjälper till och stödjer bland annat med hjälp av helpforchildren.se där även ni läsare kan få vara med och hjälpa barnen så att de kan få en chans i livet de också. Ni kan läsa mer om barnhemmet där också men kortfattat är det ett kristet barnhem i Indien som framförallt tar in barn från familjer i slummen från det lägsta kastet och ger dem en chans att få gå i skolan och få en framtid.
Deras dröm just nu är att få bygga ett barnhem på egen mark. Dessutom får de inga bidrag från den Indiska staten pga att det är ett kristet barnhem, dvs de vet inte om de kommer ha mat nästa vecka eller om de får stanna kvar på marken de hyr.

Igår kväll och i natt var enligt mig den mest upplevelserika delen av resan då vi seglade med en snitthastighet på väl över 10 knop hela natten och en högsta hastighet på 13,4. Samtidigt började det regna och vi hade en lutning runt 25-35 grader. Detta var väldigt roligt och spännande och även om vi vet att båten inte kan kappsejsa så ökade adrenalinet i varje stor våg när hon lutade som mest.

Nu är det som sagt bara några få timmar kvar till Vigo då vi kommer att ankra först och sedan förtöja på onsdag. Trotts denna fantastiska resa så ska det bli skönt att få komma hem igen på torsdag.

Mvh 424, Eriksson J

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Christina Classon 15 april 2019 16:46

    Har varit fantastiskt att få följa er på resan! Vilken upplevelse ni fått vara med om!
    (själv blir jag sjösjuk bara jag tänker på att vara ombord )
    Vi hälsar extra till Ebba C, vi saknar dig! ??/ mamma, pappa o bröder.

  • Linus 15 april 2019 21:04

    Härlig berättelse. Tack för du delar!
    Frågan är: Är att segla livet? Tycker ni det efter elva dagar? Oavsett så verkar dagarna lära er om livet. Utan skärm. Utan uppkoppling. Vara tillsammans, oavsett väder, vind. Beroende av varandra. Tid att reflektera över vad som är viktigt i livet. Relationer är det. Barnen på barnhemmet i Indien är det. Gemensamt? Beroende av varandra.
    Ni har fått en möjlighet som få fått. Ta vara på det. Så till den stora frågan: Varför trivs du högst upp i masten? Kan det vara så att därifrån ser du lite längre? Lite bättre täckning ;) ?

    Välkommen hem snart! Då snart dags för Swedish house maffia :)

    /Pappa

  • Annika 16 april 2019 22:05

    Fint att få ta del av er resa. En resa ni kommer ha med er resten av livet.
    Minnen, upplevelser som ni kommer komma tillbaka till, återuppleva och minnas, säkert med blandade känslor. Ser fram emot att få höra om din upplevelse live Noa.
    Kram

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *