Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190414

Linus Grann

Vi är nu inne på vad som tros vara den sista hundvakten, alltså vakten mellan 00-04. Håller vi farten vi har nu så beräknas vi vara framme vid 14-tiden imorgon, och fart har vi. Precis innan skrivande stund nådde vi 13 knop, och det strömmar in vatten i babords rännsten, samt små sköljningar uppe på halvdäck. I stunder som dessa ska man skatta sig lycklig med hängbinge. Vi har en vinkel på 25-35 grader, och rorgängaren har både sele och vinklade plattor att stå på.

Det låter kanske som ett mardrömsscenario för er där hemma, men vi ombord njuter av lite riktig segling. Ett värdigt sätt att avsluta vår resa över Atlanten, som nu bjudit på en mängd olika väderlekar. Sol, regn, dimma och nu blåst. Solbränna i all ära, men det är sådant här väder vi far i nu som man kom hit för. T-tröja, värmetröja, sjöstridsjacka och sjörock samt en Olles brorsa på huvudet. Bättre kan det inte bli.

Innan 20.00-uppställningen fick jag och ett par vaktkamrater syn på en liten fågel, inte större än en blåmes. Den flög rundor kring Falken, säkert avskräckt av namnet, men vågade sig ändå att komma i däck. Väl där hoppade den runt på jakt efter att lämpligt ställe att vila, så här långt ut måste en icke-flytande fågel som den vara mycket trött, särskilt i detta väder. Den fann sig en bra plats under gaffelfockens skotknekt om babord, men dessvärre blev den skrämd av en passerande 2. Skeppare och vi såg den inget mer. Förhoppningsvis hittade den ett vindstilla ställe ombord där vi inte ser den.

Nu ska jag återgå till mina uppgifter ovandäck. Jag saknar er där hemma, och Emelie mest av allt. Snart återvänder vi hem.

Mvh, 222 Fyhr

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

4 kommentarer

 • Malin Bergeryd 15 april 2019 22:51

  Hörde att ni nu är i land välbehållna. Härlig läsning. Vilket äventyr du är med om. Vi ses snart.
  Kram Malin och Rickard.

 • Per-Ola Fyhr 15 april 2019 10:28

  Det ska bli gott att få hem dig, 222 Fyhr! Tom lillebror saknar dig! :-)

 • Emelie Bergeryd 15 april 2019 10:19

  Till Erik

  Jag saknar dig också! Njut av det dåliga vädert medan du kan för här hemma är det fint! när du kommer hem blir det minst en vecka med sol och 15-16 grader! :D

  Här hemma fixar vi i trädgården och fixar trädäcket och så pluggar jag massa matte. :/ men nu tänkte jag se det förta GoT avsnittet så vi hörs!

  Ha det bra allihop!

  Från Emelie

 • Gert Fyhr 15 april 2019 08:12

  Hej 222 Fyhr och övriga ombord!
  Rolig läsning och så fick vi syn på dig också Fyhr. Det har varit lite dåligt med bilder på dig. Tuff segling. Se nu till att ni inte faller överbord sista biten och välkomna hem.
  Farfar som blir sjösjuk bara jag läser om det.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *