Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190412

Linus Grann

Hej alla på land. Det är väldigt intressant att vara ute tills havs, men tufft. Det är mycket man skall ha koll på, men mycket som börjar släppa mer och mer, exempelvis vad de olika tamparna heter. Innan man skulle lägga sig igår så hörde man den andra vakten ropa ”val om styrbord!” och först trodde vi att vi hörde fel, men det visade sig att så var inte fallet. Ännu en gång hörde vi hur någon ropade ”val” igen. Vakten rusade över till styrbord sida och alla vi som precis bäddat ner oss för att sova, rusar upp i underkläder för att kunna se det stora djuret. Det var en riktigt cool upplevelse!
Det har vart bra väder stora delar av resan förutom någon enstaka regnskur igår kväll, nu är det mulet men det regnar inte. Nu är det bara ett par dagar kvar till sjöss, sedan är vi framme i Vigo.

//Jesper Lindberg

3.Sk tillägg:
Idag satte vi samtliga 9 ordinarie segel ombord, något som inte händer varje elevperiod.
Vi håller nu en fart på 7-8 knop med en vindstyrka på ca 10 m/s från sydväst.
Imorgon förmiddag skall vi slå in mot land för att undvika ett lågtryck med starkare vindar som är på väg mot vår nuvarande position.
Era kommentarer här på bloggen är mycket uppskattade av alla ombord, det är för många den enda kontakten de får med omvärlden under en veckas tid! Kommentarena som märks ”privat” lämnas på pappersform till personen i fråga, övriga läses upp av mig på den gemensamma uppställningen 13.30.

(Saknar dig Jessica!)

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

12 kommentarer

 • Helena 13 april 2019 20:23

  Vad fantastiskt att ni fick addera "val" till alla upplevelser ni samlar på den här veckan. Mäktigt!
  Tack för resebreven som verkligen förmedlar entusiasm och närvaro, tack för alla härliga bilder - även om vi vet att ni jobbar stenhårt kan man också se att ni har det väldigt kul, och tack för de inspirerande skildringarna av slitet ombord med alla tampar, stag, byssar, babord, håvertar, bingar och tåtar.... (...eller?)
  Hälsningar från ett soligt men kallt Skåne
  Och en riktigt stor kram till 131 Björklin från mamma Helena. Längtar!

 • Therese Andersson 13 april 2019 19:22

  Skepp ohoj!
  Hälsningar från hela klanen Andersson i Skummeslöv. Här följer vi er resa och ser fram emot nya inlägg och bilder varje dag. August lyssnar med stora öron när farmor läser högt från bloggen. Hoppas ni får en fortsatt fin tur ute på havet.

 • Emelie Bergeryd 13 april 2019 12:32

  Nämen oj! Såg nu att det fanns en bild på dig (Erik) i seglet!

  Mitt fel! Men det skadar ju inte med fler!

  Från: Emelie Bergeryd Till: Erik Fyhr

 • Emelie Bergeryd 13 april 2019 12:30

  Hejsan Erik!

  Jag tror inte mitt meddelande kom fram, men din video med delfinerna hann komma fram till mig! Så vackert!! Det är det enda som gör att jag är avundsjuk på dig. Vi båda vet att jag inte hade klarat mig länge i din position! Jag har det bättre här hemma. :D

  Du är inte med på så mycket bilder har jag sätt. Det får du säga till dem att ändra på! Jag hade velat se dig uppe i segeln!

  Hoppas att du och alla de andra är friska och har det bra!

  Jag saknar dig och längtar tills du kommer hem!

  Från: Emelie Bergeryd

 • David Ekholst 13 april 2019 11:27

  Vill passa på och skicka en hälsning till samtliga i besättningen. Ni gör ett fantastiskt jobb!
  En extra hälsning till alla elever på Bernadottegymnasiet Malmö och såklart till deras medföljande lärare Emil Andersson. Kör hårt & njut av tiden - hemma väntar blöjbyte, IST Dexter och stadshusets lunch!

  Med vänlig hälsning David Ekholst

 • Henrik Wall-Horgen 13 april 2019 09:56

  Det är så roligt att följa er i text och bilder här på bloggen. Vet vad ni går igenom inombords. Gränser som flyttas, upplevelser man delar tillsammans. Ett eget litet samhälle som bildas mitt ute på sjön. Just nu finns bara ni. Resan är allt och målet är bara en destination.

  Ni får mig att längta ut till sjöss igen. Havet har den effekten på oss. Jag må ha gått iland, men det släpper aldrig taget om oss.

  Jag är stolt över er! Var de bästa kamrater ni kan vara. God vind!

 • Sabina 13 april 2019 09:09

  Så häftigt att få se en val! Vilken upplevelse! Ni är riktiga kämpar allihopa, kul att ni får uppleva sånt som är lite ovanligt som med alla ordinarie segel.

  Kämpa på och fortsätt ha kul. Känns skönt att ni undviker ett lågtryck. Tänker mycket på er och ibland får jag en svindlande tanke på hur långt ut till havs ni är...

  Stor kram och massa kärlek till 222 Fyhr från hans käre mor som saknar honom!

 • Ann Schelin 13 april 2019 08:45

  Tack för en trevlig blogg, så kul att läsa om ert äventyr! Vi kämpar på mot vintern som inte släpper greppet här hemma och har er i tankarna hela tiden❤.
  Skickar med extra hälsningar och omtanke till Karl-Johan Schelin från mamma, pappa, Evelina och Wilma

 • Lotta Holmqvist 13 april 2019 08:42

  Tack för era fina berättelser om livet ombord, man känner nästan att man är med er men slipper sjösjuka o sömnbrist.
  Även om seglingen också tidvis är utmanande så måste detta vara oändligt mycket bättre för blivande sjömän än OS veckan var, omgiven av hav, vind, vackra solnedgångar, djurliv och det vackra segelfartget som HMS Falken är.
  Vi är stolta över era insattser!

 • Staffan Lindberg 13 april 2019 08:09

  Hej alla på HMS Falken!
  Det är fantastiskt kul att läsa ALLA resebrev på bloggen och följa ert äventyr!
  Vilken resa ni är på!
  Vi följer er också i realtid på appen Marinetraffic. :) Frågar ni Jesper L som skrev det senaste resebrevet då skulle han säga ”Äh det är bara farsan som gör det, han kollar på flygplan i flightradar också”
  Tack alla på båten som tar er tid att skriva, det är lite som julafton för oss anhöriga!

  Njut vidare av er resa!

  Hälsningar
  Familjen Lindberg
  Örebro

 • Jasmina Randel 13 april 2019 08:05

  Vi uppskattar att få läsa om er resa.
  Kämpa på och njut av äventyret .
  Saknar dig Daniel/ kram från familjen Randel

 • Carina Ekman 13 april 2019 07:13

  Hej Alla och speciellt Calle Ekman!
  Vi följer er konstant via Marine Traffic, AIS.
  Mycket båtar runt om och mer blir det nu när ni drar er inåt.
  Super kul med era reseloggar.
  Avundsjuk, skulle velat vara med, fast som uppassad passagerare då :-)
  Hoppas ni hinner undan de starkare vindarna som ni skrev om, nu när har haft en så
  bra resa.
  Minusgrader här, så vaxningen av båten blir tufft.
  Sjösättning nära.
  Segla lugnt!
  Häsnigar Ma & Pa Ekman ( å Tjorven)

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *