På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190411

HMS Falken

Hej på er där hemma!

När jag skriver det här resebrevet är klockan halv två på natten, vilket innebär att ännu en dag av vårt lärorika äventyr har passerat.

Det har varit en dag fylld med upplevelser utöver våra normala rutiner. Efter frukosten och den dagliga rengöringen stannade vi fartyget. Det visade sig att vi skulle ha olika stationer med respektive kvarter. Vi fick prova på att köra RHIB (gummibåten), ro skeppsbåt samt att vi hade en knoplektion. Det var roligt och mycket uppiggande att få uppleva någonting utöver de normala rutinerna.

Efter några timmar av stillastående började vi återigen segla mot vår slutdestination Vigo, eller det var i alla fall vad vi elever trodde. Oförberett genomförde vi istället ett flertal ”boj överbord” övningar. Det är lätt att stirra sig blind på att saker vi gör enbart tar lång tid, men det är viktigt att alla vet vad de ska göra ifall olyckan skulle vara framme på riktig. Övningarna får mig som elev att känna mig mer trygg och förhindrar troligtvis ett onödigt högt stresspåslag om det skulle inträffa skarpt.

Strax innan middagen höll förstaskepparen i frivillig fys. Det var ett bra pass som många deltog på, vilket var roligt att se. Här ombord har jag lärt mig att uppskatta små saker i det långa loppet och det här är en av dem. Trots att det var kämpigt och varmt är det en upplevelse många inte får chansen att uppleva. Jag menar hur många har egentligen genomfört ett fyspass, på ett segelfartyg, mitt ute på Atlanten?

Det här är andra gången jag får äran att segla med HMS Falken, vilket jag är så tacksam över! Det är stundtals väldigt ansträngande och krävande, men det är helt klart en resa jag alltid kommer att bära med mig. Under de här två gångerna ombord har jag växt enormt mycket som person. När du till exempel är utkik har du mycket tid till att stanna upp och reflektera över dig själv och din omgivning. I början upplevde jag det som jobbigt, men det har med tiden övergått till raka motsatsen. I nu läget anser jag att utkiken är ett bra ställe för att komma till insikt med många saker i ditt liv, bra som dåliga.

Sist men absolut inte minst vill jag ta det här tillfället i akt och hälsa till alla mina underbara nära och kära där hemma. Jag saknar er väldigt mycket och tänker på er varje dag. Hoppas det inte är allt för tomt utan mig där hemma. Men som tur är kommer jag trots allt hem snart och får äntligen träffa er igen.

Jag hoppas att ni läsare uppskattar våra resebrev lika mycket som vi uppskattar era fina kommentarer.

Hälsningar från 311 Durk

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Elisabeth 12 april 2019 07:09

    Hej på er!
    Kul med avbrott i det dagliga arbetet med en nog så viktig del i utbildningen ombord. Hur gör vi i skarpa lägen!
    Fantastiska bilder och fina texter av er!
    Tankarna finns hos er, men för min del framförallt hos dig Felicia (311Durk). Love you! Du är grym!
    Jaja ni andra är också grymma :)
    Ha det bäst på de sju haven!

  • Annika Nilsson 12 april 2019 09:17

    Hej!
    Det är så roligt att läsa era resebrev ni ligger inte precis på latsidan och så mycket ni lär er.Ni kommer att få många minnen för livet och även nya vänner.Fotona är roligt att se man kan förstå lite bättre hur ni har det.Hoppas på en fortsatt bra resa till er alla.

  • Kristofer Durk 12 april 2019 09:26

    TACK!
    För ännu ett bra resebrev.
    Väldigt kul att kunna ”följa med” på er resa genom dessa.
    Ha en fortsatt bra seglats och sug åt er så mycket kunskap ni bara kan, det har ni nytta av livet ut.

    Mvh
    K.Durk

  • Malin Johnsson 12 april 2019 12:20

    Riktigt roligt att vi kan följa er här. Och vilka minnen ni kommer få med er från er resa.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *