Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190413

Linus Grann

Hej!

Ännu ett spännande dygn till havs har passerat. Vakterna rullar på som vanligt och samtliga ombord har nu kommit in i rutinerna som gäller här ombord på HMS Falken. Trots snart en vecka till sjöss så är stämningen mycket god, ingen som klagar på för lite sömn trots att många är trötta. Kämparglöden är stark och med ett gott samarbete samt fokus på segling tar vi oss med full fart mot Vigo!

Idag har vi gjort en vändning genom vind med alla 9 segel och vi har nu satt kurs rakt mot vårt huvudmål, Vigo. Med samtliga segel uppe gjorde vi en genomvindvändning, något som kräver att hela besättningen är på däck och hjälper till. Under manövern hade vi toppgastar i både stormasten och fockmasten och fullt på både för- och storstation. Vändningen tog oss ca 45min att genomföra, en siffra vi är nöjda med men till nästa gång ska den självklart förbättras.

Jag är jätteglad över att jag fått möjligheten till att vara en del av HMS Falkens besättning och ta del av den här resan. Jag har en seglingsbakgrund och älskar självklart alla typer av segling, men detta är något utöver det vanliga. Att segla med HMS Falken handlar om mycket mer än segling, det handlar om sjömanskap och vi övar oss i att ingå i en besättning. Vi bor på ett begränsat område och har i flera dygn i rad endast sett horisont bortsätt från någon delfin och val som har tittat förbi. Det är fantastiskt vad mycket som finns att lära inom segling och sjömanskap. Jag hoppas på att jag kan komma tillbaka till Falken i framtiden.

Just nu

Dag: 2019- 04-14

Tid: 0040

Fart: 7,8kn

Kurs : 060°

Väder: Molnigt och dimmigt, relativt lugn sjö med lite dyningar och vindstyrka på 9,5 m/s

Vi tycker det är jättekul att vi har så många läsare och vi uppskattar alla fina hälsningar vi fått på bloggen. Tack!

 

Glada seglingshälsningar,

121 Holmqvist & besättningen på HMS Falken

(Då vi inte har VHF-täckning så syns vi inte på marine traffic, därför kommer en bild på vår nuvarande position)

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

3 kommentarer

 • Johan Holmqvist 14 april 2019 22:20

  Tack för era blogg inlägg! Jättekul att följa er på äventyret. Bilder och film visas flitigt i bekantskapskretsen. Lycka till på sista delen av seglatsen. Vinden är fri.

 • Lotta Holmqvist 14 april 2019 11:19

  En vändning genom vinden med 9 segel låter fantastiskt, önskar jag fått se det. Hoppas vinden är med er när ni stävar mot hamn.
  Vi tänker på er och följer er på MarineTraffic, vilket går med tilläggs funktion för satellit positionering.
  Hälsningar,
  Lotta Holmqvist

 • Carina Ekman 14 april 2019 07:14

  Hej igen alla och speciellt Calle då :-) !
  Måste ha varit mäktigt med er genomvindvändning med alla segel uppe.
  Kul med er valfilm.
  Vad är er ETA till Vigo? I nuläget?
  Ni syns på Marine Traffic hela tiden om man köper access plus för 10kr/24h
  på just den båten man vill se.
  Då plockas er position ner via satellit.
  Trist med dimman, hoppas den lättar.
  Kämpa!
  Hälsningar från mamma Ekman i Skärgårdsstad!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *