Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190313

Linus Grann

Vilken resa!

Det finns nog inte två ord som bättre kan sammanfatta detta äventyr. Likväl är dessa ord alltför futtiga för att ens närma sig att beskriva det vi varit med om. Den här resan har varit oförglömlig, vilket tidigare resebrev beskrivit mycket bättre än vad jag kan göra. Jag skulle istället vilja fokusera på en del av den här resan som jag som ämneslärare känner lite extra för. I brist på bättre ord får den gå under benämningen ”Den inre resan”. Vi mönstrade på HMS Falken för drygt en och en halv vecka sedan och efter dagens avtackningsceremoni är det nog ingen som är samma person som mönstrade på. Att få ynnesten att se eleverna växa genom ansvar och klara av saker jag, och kanske de själva, aldrig skulle trott vara möjliga för bara en vecka sedan.

Tidigare i mitt yrkesliv arbetade jag under en lång period som musiklärare, och det är det som närmast kan beskriva det jag har fått se. Elever som i klassrummet kanske väljer en mer tillbakadragen roll kan helt plötsligt kliva fram och ta kommandot över en hel grupp, och helt plötsligt axlar självklara ledarroller. Elever som kämpar med substantiv och verb, visar var skåpet skall stå i benämning av tampar som jag inte ens är i närheten av att behärska. Och det är en ynnest, en ynnest, en stolthet och en glädje av att få se vad det gör med individer att få lyckas med det som från början tycktes närmast omöjligt. Jag kan inte med ord beskriva den känslan, lika lite som jag kan sätta ord på den här resans eskapader.

Jag vill också passa på att rikta ett stort och hjärtligt tack till besättningen ombord. Redan från första stund vi klev över landgången har vi alla känt oss hjärtligt välkomna. Elever har skrivit i tidigare resebrev om att HMS Falken nu även är ”vår båt” och jag kan bara instämma. Att det känns som en självklarhet är också med den öppenhet och självklarhet vi har blivit mottagna ombord. Allt från fantastiskt givande diskussioner rörande pedagogik och ledarskap, till en delad anekdot på halvdäck under en stjärnklar natt. Överallt har besättningen funnits, deltagit och bildat en gemenskap med oss – Tack!

Det är med delade känslor jag nu vänder den bildliga skutan tillbaka till Stockholm. Dels med glädjen och stolheten varm i kroppen, dels med sorgen att äventyret är över för denna gång. Finns möjligheten i framtiden så tror jag nog att Falkens besättning kommer att få återse en och annan person från Bernadottegymnasiet, både personal och elev.

//Lärare Love Nilsson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Lena Grape 15 mars 2019 07:36

    Tack för alla fina blogginlägg. Det har varit väldigt roligt att läsa om er segling och allt ni varit med om.
    Som föräldrar vill vi också tacka alla som bidragit till denna fantastiska möjlighet och som tagit hand om alla ungdomar/elever på bästa sätt.
    Hälsning Luddes föräldrar/ Anders och Lena

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *