På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190305

HMS Falken

God morgon på er! Andrén och Linderos här! Vi två kommer från Bernadottegymnasiet i Stockholm, där vi går Samhällskunskaplinjen med inriktning Beteendevetenskap. Vi går vårt andra år på skolan och läser just nu en kurs som heter Naturguidning, den här kursen ger oss möjligheten att följa med hit till HMS Falken vilket vi är otroligt tacksamma för. Mitt (Andrén) första intryck var när vi kom till hamnen första gången efter att ha suttit stilla väldigt länge i både flygplan och buss. Det intrycket var att Falken var större och finare än förväntat. Man märkte att man klarade av att klättra och arbeta även om man var trött, vilket vi kommer att få göra mycket under resans gång.
Min (Linderos) första känsla när vi kom till Falken var en lättnadskänsla. Jag har varit här en gång innan vilket gör att jag vet hur skönt man mår ombord på båten och att jag redan innan vet hur underbar resan kommer att vara. Även att nyckelbesättningen är otroligt pedagogiska och roliga. Detta har visat sig även denna gång (även om vissa i besättningen är nya för mig) att alla ombord är supertrevliga och verkligen är pedagogiska som tar det lugnt och förklarar en extra gång så att alla förstår. De trycker verkligen på att ingen fråga är för dum, så vi vågar fråga allt vi har på tankarna. Nog om detta.

Nu är vi inne på andra natten på HMS Falken och vi på Babords sida fick äran att vara resans första ankarvakt. Just nu ligger vi till ankars och guppar, jättemysigt. Klockan är nu 05:42, en tidig onsdagsmorgon här i Las Palmas. Det vi gjorde igår var många olika saker. Vi hade dels ett par lektioner om exempelvis namn på olika tampar och vad dem gör, vi fick även lära oss hur man förtöjer samt lite kring hur vaktpositionerna fungerar. Dessutom fick vi veta om att innan vi lägger till i nästa hamn (Marina Rubicon) så kommer vi att ha det första tampförhöret. Vilket vi båda verkligen hoppas klara.
Vi kastade loss igår från hamnen, äntligen fick man känna lite på havets vaggande vågor. Sedan ankrade vi, inte långt där ifrån vi först mönstrade på och även startade vår 10 dagars resa. Igår var det även fettisdagen, det skulle såklart firas även om vi är i Spanien. Kockarna bjöd oss på riktigt goda semlor med den godaste grädden någonsin (spansk sötad grädde). Den måltiden jag personligen (Andrén) gillar allra mest är frukost, självklart så är då frukosten här supergod! Maten i övrigt är otroligt bra, med frukt och grönt. Det tack vare de fantastiskt duktiga kockar som vi har här ombord. Just i denna stund har vi suttit vakt ett tag och väntar nu på att alla ska vakna så att vi kan uppleva denna underbara dag med den fantastiska frukosten tillsammans. Det är även mörkt just nu och väntar därför på att få se den spanska soluppgången. Men nu börjar det bli tid att ta den sista pejlingen. Pejling är när man kollar så att ankaret sitter där den ska, så att vi inte kommer ur position och eventuellt driver in på grund och skadar båten. När man gör detta gör man så att alla andra trygga och kan sova gott om natten med vetskapen om att vi inte åker någonstans vi inte ska. Med detta avslutar vi detta inlägg och tackar för oss, med stora hälsningar hem till våra nära och kära. Puss och kram, skumbanan från eleverna 432 Andrén och 232 Linderos.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Anders Wykman 6 mars 2019 19:27

    Såååå mumsiga de semlorna ser ut! Efter allt arbete och pluggande och alla vaknätter: Pricken över i, grädde på moset, smör på fläsket!
    Hälsn från regnigt Skåne
    Wykman, doc

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *