Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190211

HMS Falken

Ohoj Matroser och välkomna till en inblick i hur vårat liv har sett ut under ca 8 dagar på Hms Falken. Resan startade den 4 februari och började för de flesta med en tidig morgon/natt, med andra ord att vakna runt tre på morgonen för att åka till Arlanda. De flesta av oss kom i tid, dessvärre kom Mackan och också våran ansvariga lärare Micke sent, ajabaja. I flygresan ingick en mellanlandning som då var i Danmark och sen åkte vi vidare direkt till Las Palmas. Det finns ju många olika sätt en flygresas tid kan tas vara på men för Charlie var det mest att sitta och tagga upp inför resan med lite bra musik.

När vi landade i Las Palmas slogs vi av den vidundrande underbara värmen som låg på ca +20 grader till skillnad från det snökaosiga Sverige vi lämnat var det en fantastisk känsla att gå utanför dörren. När vi väl kommit till Hamnen ser vi då Sveriges stolthet och jag pratar inte om Djurgården utan om självaste ers höghet Hms Falken. Vi möts där av ett gäng främmande människor som verkar vara i vår ålder, som sedan visades vara rekryterna vi skulle komma att arbeta med samt en stilig besättning. På momangen fick vi reda på att vi skulle upp och klättra i masten, detta var något som folk blev nervösa över och det spreds en oro i gruppen. Klättringen upp till masten bestod mestadels utav osäkra steg och oroliga ögon ner mot marken och alla pustade ut när det tillslut var avklarat. Efter klättringen var det dags för anmälning för tjänstgöring ombord, alla skulle gå fram en och en och anmäla sig hos kapten. Efter det blev man tilldelad en arbetstitel Charlie blev skansgast och Mackan backsgast men dessutom fick man ett kvarter att tillhöra beroende på vilken sida man sov på i båten, babord respektive styrbord och fick då också ett varsitt elevnummer båda jag och Charlie hamnande i samma kvarter och det är just därför vi sitter och skriver detta blogg inlägg tillsammans 03:30 på våran vakt. Första dagarna var det rejäl korvstoppning i våra huvuden med massvis av information som skulle hjälpa oss och besättningen att framföra båten säkert och rätt mellan våra destinationer. Dom flesta dagarna hittills har bestått av olika lektioner och kanske det viktigaste vilken tamp som ska användas till alla olika segel. Besittningen ville verkligen att vi skulle ha stenkoll på tamparna och därför införde tampprov för eleverna. Det här var något som fick alla att bli nervösa eftersom om det skulle vara så att man blev underkänd så fick man ingen permission och skulle då missa chansen att besöka Teneriffa. Nästintill vid alla morgonar har det varit väkning i form av musik som inte riktigt var Mackan och Charlies favorit att vakna till. Därefter blir det supergod frukost, vi är verkligen positivt överraskade om hur bra maten är ombord här och saknar inte skolmaten på långa vägar. Sista dagarna har vi njutit av permission men även upplevt charmen av att segla på natten där vi såg ett flertal delfiner som lyste i vattnet pågrund av marelden.

Avslutningsvis kan vi nu se vilket äventyr vi varit med om och inse hur bra och lärorikt den här resan har varit för oss. Vi vill också tacka den underbara besättningen för möjligheten att uppleva detta helt otroliga äventyr samt våran fina skola för att ha arrangerat detta och valt ut just oss.

Marcus Blomberg, Elev 204 Bernadottegymnasiet

Charlie Evers Winlund, elev 224 Bernadottegymnasiet

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *