På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190209

HMS Falken

Hej!

Jag heter Frida och går i andra ring på Bernadottegymnasiet. Jag, tillsammans med 14 andra Bernadotteelever har fått den fantastiska möjligheten att segla med HMS Falken.

Jag kom precis ner ifrån min post som utkik. Som utkik så får du stå högt upp i masten ( ca 20 meter ) och helt enkelt hålla utkik. Utkikens ansvar är att se föremål i vattnet som upptäcks tidigare ifrån masten än från personalen på båtens däck. Så fort man får syn på ett föremål i vattnet så rapporterar du ner till VO som står på däck. Då säger du: vad du ser, vilken sida det är på, avstånd och grader. Exempel: litet fartyg, styrbord, riktning 3.0 avstånd litet.

Att vara i masten är kul men ännu roligare är det att umgås med dem andra seglarna ombord. Jag har bara på några dagar blivit god vän med personer jag aldrig tidigare pratat med och även lärt känna nyckelbesättningen ombord. Alla på båten är väldigt pedagogiska och snälla vilket underlättar när man plötsligt ska lära sig 10 nya tampar, nya knopar, hur man rengör båten, alla rutiner och regler samt andra arbetsuppgifter etc.

Jag har aldrig tidigare seglat och inte vart intresserad av att göra det heller men nu när jag står med facit i handen så kan jag rekommendera det till alla. Visst, det är grymt jobbigt att vara sjösjuk men man måste komma ihåg att det faktiskt går över tillslut. Ombord så tycker jag att de bra grejerna med att segla på Falken övervinner dem dåliga med hästlängder, här är några av händelserna från båda hållen.

Det sämsta med seglingen: helt klart sjösjuka. Jag var ordentligt sjösjuk i 2 dagar och kunde knappt äta någonting då. Det var riktigt påfrestande och det var en omöjlighet att hjälpa mina kompisar med sakerna som behövdes göras ombord. En annan liten dålig grej är sömnen, jag är van att somna vid ca 23:30 och gå upp ca 08:30 men här ombord är det lite andra tider. Väckning är 06:30 varje dag men läggtiderna är lite olika. Varannan dag har styrbords elever nattvakt ombord och varannan natt har babord nattvakt. Som nattvakt vid kaj blir du tilldelad ett tvåtimmars pass under natten och måste då gå upp ur sängen mitt i natten för att vakta Falken. Det var sjukt jobbigt i början men man vänjer sig snabbt.

Det bästa med seglingen hittills har vart alla vackra saker jag har sett. En fin solnedgång varje kväll och vyer ut över havet är fint men dem vilda delfinerna som idag hoppade nyfikna runt båten tog priset. Det var en familj på 8 delfiner som följde med Falken ett bra tag. Den vackra stjärnhimmelen är även härlig. Sen såklart alla nya vänner, skratt och permissioner. Hur man får sammarbeta på den lilla toan tillsammans varje morgon och den goda maten och mycket mycket mer!

Jag ångrar absolut inte att jag åkte hit, denna segling kommer vara ett minne för livet och falken kommer alltid att kommas ihåg. Nu ska jag vidare till min post som frälsarkrans.

Skepp och hoj!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Helena 11 februari 2019 12:05

    Underbara elever! Kämpa på och njut av utmaningen. Snart ses vi i skolan igen och då är ni många erfarenheter rikare.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *