Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190209

Linus Grann

Hej!

Jag heter Frida och går i andra ring på Bernadottegymnasiet. Jag, tillsammans med 14 andra Bernadotteelever har fått den fantastiska möjligheten att segla med HMS Falken.

Jag kom precis ner ifrån min post som utkik. Som utkik så får du stå högt upp i masten ( ca 20 meter ) och helt enkelt hålla utkik. Utkikens ansvar är att se föremål i vattnet som upptäcks tidigare ifrån masten än från personalen på båtens däck. Så fort man får syn på ett föremål i vattnet så rapporterar du ner till VO som står på däck. Då säger du: vad du ser, vilken sida det är på, avstånd och grader. Exempel: litet fartyg, styrbord, riktning 3.0 avstånd litet.

Att vara i masten är kul men ännu roligare är det att umgås med dem andra seglarna ombord. Jag har bara på några dagar blivit god vän med personer jag aldrig tidigare pratat med och även lärt känna nyckelbesättningen ombord. Alla på båten är väldigt pedagogiska och snälla vilket underlättar när man plötsligt ska lära sig 10 nya tampar, nya knopar, hur man rengör båten, alla rutiner och regler samt andra arbetsuppgifter etc.

Jag har aldrig tidigare seglat och inte vart intresserad av att göra det heller men nu när jag står med facit i handen så kan jag rekommendera det till alla. Visst, det är grymt jobbigt att vara sjösjuk men man måste komma ihåg att det faktiskt går över tillslut. Ombord så tycker jag att de bra grejerna med att segla på Falken övervinner dem dåliga med hästlängder, här är några av händelserna från båda hållen.

Det sämsta med seglingen: helt klart sjösjuka. Jag var ordentligt sjösjuk i 2 dagar och kunde knappt äta någonting då. Det var riktigt påfrestande och det var en omöjlighet att hjälpa mina kompisar med sakerna som behövdes göras ombord. En annan liten dålig grej är sömnen, jag är van att somna vid ca 23:30 och gå upp ca 08:30 men här ombord är det lite andra tider. Väckning är 06:30 varje dag men läggtiderna är lite olika. Varannan dag har styrbords elever nattvakt ombord och varannan natt har babord nattvakt. Som nattvakt vid kaj blir du tilldelad ett tvåtimmars pass under natten och måste då gå upp ur sängen mitt i natten för att vakta Falken. Det var sjukt jobbigt i början men man vänjer sig snabbt.

Det bästa med seglingen hittills har vart alla vackra saker jag har sett. En fin solnedgång varje kväll och vyer ut över havet är fint men dem vilda delfinerna som idag hoppade nyfikna runt båten tog priset. Det var en familj på 8 delfiner som följde med Falken ett bra tag. Den vackra stjärnhimmelen är även härlig. Sen såklart alla nya vänner, skratt och permissioner. Hur man får sammarbeta på den lilla toan tillsammans varje morgon och den goda maten och mycket mycket mer!

Jag ångrar absolut inte att jag åkte hit, denna segling kommer vara ett minne för livet och falken kommer alltid att kommas ihåg. Nu ska jag vidare till min post som frälsarkrans.

Skepp och hoj!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Helena 11 februari 2019 12:05

    Underbara elever! Kämpa på och njut av utmaningen. Snart ses vi i skolan igen och då är ni många erfarenheter rikare.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *