Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190207

Linus Grann

06.45 Bord och Bänkar
Efter en tidigare dag med mycket illamående och inte så mycket mat i magen, kan jag stå på benen igen och är tillbaka på banan. Tänker att man få tänka positivt om all denna sjösjuka som vissa har, inklusive mig, vi matar ju fiskarna.

07.30 Divisioner
Denna tid går vi igenom hur dagen kommer se ut, mer eller mindre och om något kort som vi elever och rekryter kan förbättra. Vi låg till ankars hela dagen, vilket vi gör fortfarande. Men dagen var mest uppbyggd av korta lektioner. Bland annat om säkerhetsystemet GMDSS, de som påstås vara de viktigaste knoparna och hur man syr i mänsklig vävnad.

13.15 Allemansbad
Vilken underbar tid. Bad! Att svalka sig i denna gassande sol. Vindstilla, solen står högt, då är det svårt att inte vilja doppa sig i de 18 gradiga Atlanten. Man känner sig rätt lycklig och kanske lite skadeglad då man kan bada när det är 20 plus i luften och man vet att det är säkert nollgradigt hemma med slask och annat.

17.00 Bord och bänkar för tredje gången denna dag
Helt otroligt vilken god mat som serveras. Till middag blev det lax med potatis och romsås! Varje måltid är extremt god, oavsett vad den innehåller. Vid middagen har vi ofta lång tid på oss att äta och diska, vilket också leder till att man får mer tid över om man är snabb, låter rätt logiskt va? I alla fall så försöker vi alla lära oss alla namn på de tampar som vi använder när vi seglar. Man får gå fram och tillbaka längs nagelbänken där alla tampar hänger och nöta in namnen och se vart tampen leder till.

18.49 Solnedgång
Vi alla satt på halvdäck och fick lära oss om kardinalmärken och hur man kör i en farled (farled är som en motorväg till sjös för båtar, skulle man kunna säga). Tycker det är synd att vi inte tog någon bild då. Men just denna solnedgång lär jag sent glömma. Fartyget står i riktning 270, solen går ner precis bakom fartyget, man ser den inte när den möter horisonten, men ljuset som skapas bakom Falken, det var som ett strålkastarljus mot Fänriken och Löjtnantens ryggar, de var alltså de som då höll i lektionen. Många reflekterade nog inte över detta ljus eller tänkte som just mig då, men i det ögonblicket, när alla var samlade och solen sakta försvann mot havet. Där försökte jag ta vara på tiden. Hur bra jag har det trots att magen inte sammarbetar hela tiden, men den biten löser sig. Det är 11 dagar kvar till min födelsedag och jag sitter i shorts och t-shirt och kollar när solen förvinner ner mot horisonten. Det är inget jag klagar över.

03.06 Nuläget
Sitter vakt just nu, och allt är stilla. Stjärnorna lyser och man kan knappt urskilja vart himlen och havet möts. Rätt harmoniskt. Varför jag, Ylva Holmgren befinner mig på HMS Falkens däck och får ytligare en utbildning i sjömanskap idag, drar mig faktiskt 2 år tillbaka. Kortfattat så har min brors vän stått här 3 gånger under hennes tid på Bernadottegymnasiet och sen ytterligare en gång under hennes militära utbildning och då tillsammans med min bror. Hon berättade om Bernadottegymnasiet och hur skolan var uppbyggd och med vilka möjligheter det fanns och finns att göra, så var gymnasievalet enkelt. Dagen jag skickade in gymnasieansökan hade jag målet på seglingen. Har aldrig seglat ett större fartyg än RS Quest. Vilket är en 2m lång jolle. Jag vet vart man åker i en farled sen tidigare, men vilken tamp man ska dra i när på den här 38m segelbåten har jag inte stenkoll på. Min vardag består hyfsat mycket av sjömanskap. Jag tillbringar minst 2h i veckan på karlbergslott och läser bland annat om VHFer och navigation. Vilket är extra kul att få segla nu när det är minus hemma, det är svårt att öva praktiskt i stockholmsskärgård just nu. Men då är jag, som sagt, lite extra tacksam att få göra det praktiskt nu. Så man lär sig snabbare och bättre. Varför jag tillbringar 2h på Karlbergs slott är för att jag är med i Sjövärnskåren. Sjövärnskåren är en frivillig försvarsorganisation inom det marina området och Karlberg slott är en försvarshögskola.  Men nu kan jag blicka tillbaka till nästan två år precis när jag gjorde min primära gymnasieansökan som blev mitt slutliga val också, och säga att hälften av denna resa är bättre än mina förväntningar som jag byggt upp under dessa två år. Jag underskattade dock sjösjukan. Men det är bara att bita ihop.

03.55 God natt

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *