Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190110

Linus Grann

Torsdagen den 10 januari. Någonstans utanför Gran Canaria.

Förutom den fantastiska platsen, startade morgonen som de flesta andra morgonar med toner från högtalarsystemet nere på trossbotten (där eleverna precis sovit i sina bingar). Eleverna som för denna resa består av officersaspiranter ska under dagen fortsätta sin utbildning i rollen som vakthavande officer till sjöss samt praktisera sina kunskaper i astronomisk navigation.

Efter en stadig frukost påbörjades lättning eftersom HMS Falken legat ankrad under natten. Målet för dagen är att navigera fartyget till Teneriffa. Himlen som nästintill är molnfri under hela dagen bjuder på många tillfällen att ta fler solhöjder med sextanten. Sextanten för er som undrar är ett fint mätinstrument för att mäta vinkelhöjder till himlakroppar och inget annat. Konsten att ta solhöjderna stödjer vidare navigationen och genom dem positionerar vi oss i sjökortet.

Väl framme i hamnen och destinationen, Santa Cruz de Tenerife, genomförs förtöjningen av oss elever. Dagen avslutades med en välsmakande, och även välbehövd, middag komponerad av kockarna ombord. Nu väntar vi med spänning på att i dagsljus få se bergen som omger oss efter en natts vila.

 

Fortsättning följer.

//Flaggkadett Karlsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *