Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 181130

Linus Grann

Hej!

Tredje dagen till havs, so far so good!

Vi har nu passerat Gibraltarsund och har satt kurs mot Lanzarote. På vägen har vi bland annat beskådat sjösjuka, delfiner och en väldigt bra gemenskap.

Det kom som en chock hur mycket ansvar vi fick på så kort tid, vi han knappt kliva på båten innan lektionerna tog sin början. Påtal om att kliva på HMS falken, påmönstringen grundade sig på mastklättring och där efter att anhålla hos Örlogskaptenen om att få gå ombord.

Utbildningspedagogiken är helt otrolig här, det är learning by doing. Arbetsområden som att klättra upp i masten och hålla utkikspost och att faktiskt få förfånga rodret, områden som inte var så lätta i början men som vi tidigare sagt det är learning by doing.

Det är ett helt nytt språk här, många nya begrepp och massa ny kunskap att lära sig. Det gäller att ta vara och att kunna hålla tiderna för att det ska kunna gå runt här på HMS Falken. Hälften av gruppen har fått äran att lära sig förstationens olika tampar vid namn, och andra hälften ska kunna storstationens tampar vid namn. Vi kommer bland annat sättas på prov när vi når Lanzarote, kan du inte dessa namn/begrepp till dess så blir det ingen landstigning för dig.

Man får verkligen lära känna sin kropp och se vad den kan gå för. Vi har blivit upp delade i styrbord och babord var av första och tredje kvarter är styrbord och andra och fjärde är babord. När det kommer till kvällen och natten så har vi 4timmars pass. Medans antingen barbord eller styrbord jobbar så sover de andra och viseverse. Sömnen är inte alltid maximal så man får passa på om sova när man har rast och egen tid.

Alla elever här på HMS Falken har gjort ett så stort framsteg både i grupp och som individer och vi har redan lärt oss mer än vi kunnat tro. Allt detta är tack vare den fantastiska nyckelbesättningen vi har ombord. Det sägs att man lär sig snabbare om man har kul och besättningen gör verkligen ”lektionerna” här roliga att lära sig och man vill bara lära sig mer.

Även fast det är lite kyligt på kvällarna så har vi det varmt och gott här och vi hoppas att ni, trots minusgraderna, även har det bra hemma i Sverige.

Vi hälsar till familj och släkt och saknar er jätte mycket!

Ha det bra/ Sanna och Moa

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

 • Fredrik Kjellberg 1 december 2018 18:28

  Bra skrivet Sanna och Moa.
  Ni verkar ha det super, ta tillvara tiden!

 • Sabina Fyhr 30 november 2018 09:09

  Hej alla glada gastar!
  Kul att läsa om era utmaningar och äventyr!
  Hoppas inte sjösjukan stannar för länge...

  Fortsätt att ha kul! Vilket äventyr ni är på!
  Hälsar käre mor till 121 Fyhr

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *