Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180927

Linus Grann

Dags för ännu ett blogginlägg från tre mätta grabbar.

Gårdagen bjöd på massor av underhållsarbete och utbildning i olika former. Dagen startades med utbildning i kasttågföring samt hur man blåser skepparpipa. Kasttåg är däckspersonalens förlänga arm för att nå över med förtöjningsgodset till land och består av ett rep med en tyngd i ena änden som då kastas, med mer eller mindre precision.
Skepparpipan används ombord för signalering som t.ex. att markera när det är uppställning, eller genom upprepade blås för att hålla en jämn takt när vi drar i tampar. Kadett Karlsson höll i kasttågsutbildningen och tredjeskepparen höll i kakafonin i timmerkojen med hjälp av hörselskydd.
Väl på eftermiddagen påbörjade vi underhållsarbeten i form av traditionella sjömanssysslor. I den stekande solen var alla ute på däck och hjälpte till med splitsning, tagling, tillverkande av luseplattingar samt klädning av tamp dvs.  uppfräschning och reparation av tampar och beslag. Att splitsa innebär att man väver in en tamp i en annan tamp för att antingen förlänga eller göra öglor. Tagling gjordes för i änden av tampen för att skydda tampen från att ruttna men idag har man det mer för att det är snyggt och som ett skydd för att inte tampen ska gå upp. Luseplattingar är tampar beklädda med mindre tampar av manilla för att få en fluffighet som ser ut som borsthuvudet på en flaskborste, dessa fäster man på vajrarna närmst seglet för att undvika att de skaver in och förstör seglet.
Inte nog med allt arbete som pågick under för- och eftermiddag så lyckades även vår kompetenta fjärdeskeppare sticka in med lite undervisning inom knopmakeri enligt, Pille repmakares regi, och lärde oss att göra nyckelringar helt bestående av tjärad märling. Vid 15.00  bjöd kockarna på glass vilket gav besättningen mer energi för att fortsätta med underhållsarbetet. Utkiken påstod sig idag att ha sett två hajar, vilket inte någon annan såg, troligtvis hallucinationer hos utkiken efter för lång tid i solen.

 

Nu ska vi fortsätta bedriva posttjänst i den fruktade hundvaktens tecken.

Vi hälsar även till nära och kära.

Tack för oss

Ante. K Sebbe. S LangerMan

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *