Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180922

Linus Grann

Lugnet efter stormen

Hallå där ute våra tighta vänner! Idag är det vår tur, Anders & Rasmus, som båda kommer från den mer gröna sidan av försvarsmakten, F17 Ronneby respektive LedR Enköping. Allt vi upplever här på Falken är helt nytt för oss och att gå från att inte kunna ett jota om sjömanskap och dess speciella traditions enliga språk. Från att inte kunna något till en början då sjösjukan och korvstoppningen kändes som en falukorv inkörd i örat, till att faktiskt kunna sortera kunskaperna och ta till sig det vi lär oss här på Falken.

Efter en intensiv natt med vindar upp mot stormbyar, lutning upp mot 45 grader och ett segel mindre, uppdagades en vacker morgonsol. Efter Poseidons vrede vart stormen under natten mer eller mindre ett minne blått då det ända spåret man kunde se efter framfarten vart ett segel mindre och en väldig trötthet i kroppen.

För oss själva som kommer från den mer gröna sidan av försvarsmakten som endast upplevt de gula trampbåtarna på Dragsö, var den stormiga natten en erfarenhet rikare fast kanske inget man önska att få uppleva i närtid. Efter morgonpasset vart avklarat som vi gick på 04.00 så skrek kroppen efter sömn efter att ha fått i sig lite frukost så kommer ordern att all personal skulle återhämta sig under några timmar för att kunna vara slagkraftiga igen då tröttheten syntes på många efter nattens härligheter.

Efter att vi och våra kamrater hade fått oss lite välbehövlig sömn och körde dagen igång med full fläkt. Det vart dags att byta det segel som hade fått revan, då krävdes det stort sammabete besättningen emellan, vilket är lite temat av allt här på Falken för man är absolut inte stark själv här. Särskilt inte när man ska byta 163kvm segel vilket inte man gjorde in en handvändning.

 

Något vi vill belysa och är ett genomgående tema för att kunna lösa alla uppgifter är kamratskapen ombord och de band som utvecklas genom problemlösande. Från att kanske inte alls känna varandra till att känna varandra ganska bra, vi äter, skrattar, arbetar och sliter oss igenom alla hårda situationer tillsammans. Levnaden ombord är väldigt inpå och det krävs att man öppnar upp sig för varandra då egen tid näst intill obefintlig. Med detta vill vi säga att kunskapen finns inom gruppen! #styrbordsvakt

Vi börjar nu sakta men säkert närma oss vårt nästa mål i resan, inom dygnet så kommer vi kasta ankar strax utanför Marin Spanien, där några väl förtjänta dagar väntar oss till kaj. Hemlängtan börjat ta vid då vi snabbt och granterat säkert snart sitter på planet hem från Malaga om knappa 2 veckor.

 

Hoppas alla ni som följer har det bra! Over and out
// Anders  & Rasmus

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *