På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180813

HMS Falken

(På grund av dålig satelitmottagning så har vi inte fått ut detta blogginlägget tidigare /3.Sk)

-Hello out there! Woller speaking, jag sitter I skrivande stund I navigeringshytten och den femte dagen av vår resa ombord HMS Falken skall snart se sin gryning trots att det är becksvart ute just nu.

Just denna natt är lugn, fin och vacker. Genom Nordsjöns långa lugna vågor vaggar vi oss fram för motor. Tittar man upp är det alldeles stjärnklart på himlen. Vädret på dagarna har varit minst sagt varierande, från plattvatten och strålande solsken till ösregn kombinerat med översköljande sjö. Vid den senare av nämnda väderförhållanden kan det vara direkt omöjligt att avgöra vart ifrån allt detta vatten kommer. I samklang med väderlekens växlingar så följer besättningens humör i stort sett med i enlighet med det.  Det är toppar och dalar precis som på vågorna längs med fartygssidan.

 

”Vi  är på gång”

Igår satte vi segel för första gången, sedan vi gått för motor från Karlskrona ner till Tyskland och genom Kielkanalen. Vindarna var inte helt till vår belåtenhet men ändå en första drill för våran nya kadettbesättning. Jag tyckte det gick bra, det är en mäktig känsla när seglen väl är uppe, motorljudet tystnar och man glider med fartyget i ett härligt lut. Själva seglingen var dessvärre kort, under frivakten vaknar jag av att framdrivningsmaskineriet startas igång. Vinden hade avtagit och även vi har mål att nå & tider att passa. Det vore tråkigt att missa flyget hem från Malaga’ i slutändan.  Men jag tror att vi alla hoppas på bättre vindar så fort som möjligt så vi kan skicka upp seglen och infinna oss i den är goa lugna känslan igen.

 

” Jakten på Campino”

Bakrund: Campino skall vara en typ av godis som florerade i Sverige under tidigt 2000tal tror jag. Den ser lite ut som  en werthers original till formen, har ett swirlmönster i vitt och rött. Den skall smaka som ”jordgubbe som plumsat ner i mjölk” (uttalat på östgötsk dialekt) Legenden och historien om Campino har spridits ombord utav våran kadettkamrat Appleby. Detta godis skall tydligen vara helt fantastiskt enligt honom. Dessvärre verkar det som att godiset inte längre finns att köpa i Sverige.

Så! Alla tips rörande Campino godiset och om det går att få tag i antingen Cowes (England) eller Malaga’ (Spanien) mottages med stort intresse och tacksamhet. För nu vill vi alla ha Campino!

 

Dags att runda av:

Det var fantastiskt trevligt att få sitta och skriva några ord om lite av vad vi har för oss här ombord på HMS Falken.  Samtidigt fick jag sitta inne och värma mig här i navigationshytten. Det kan ha varit en bidragande faktor till att mitt inlägg blev aningen långt. ”Man får inte va dum, då blir man snart vuxen” (Magnus och Brasse).

Avslutar med hälsningar hem till Hanna, familjen och HMS Vinga. Saknar er allihop!

 

Your’s truly, /Woller .

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *