Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180707

Linus Grann

Hej alla läsare!

Dags för ännu ett resebrev ifrån HMS Falkens sommarseglats. Idag har det varit en fin och varm dag med lagom stark vind. Till många i besättningens lättnad bär det nu nedåt åt söder igen, efter vi lämnat Töre, och förhopningsvis slipper man den outhärdliga kylan som smyger sig på under de senare vakterna.

Under föregående natt har 3 vakts systemet varit i bruk och de flesta elever har varit tacksamma över den ökade sömnen de kunnat unna sig under natten. Men trots mer sömn har arbetet inte blivit lättare utan snarare mer utmanade och lärorikt. Detta är mycket kul och det märks på många att de vill lära sig mer och mer, göra fler komplicerade saker och ta mer ansvar.

Under dagen hade eleverna lektion med den eminenta fartygschefen Falk i segelteori. Här fick vi lära oss all grundläggande fysik bakom segel och segling samt trix och knep för att skota seglen mer effektivt. Som avbrott i rutinen bjöds det också på sångundervisning ifrån Falk där sjömansånger sjöngs ifrån besättningen. Sången var lite stapplande i början men efter ett par vevor blev det riktigt god sång och många leenden på köpet.

Som ännu en moralhöjare hissades alla segel för att maximera farten. Detta i hopp om att komma tillräckligt nära kusten för att kunna se VM matchen mellan Sverige och England som har avspark imorgon. Fotbolls VM är något många ombord har följt med stort intresse och vi hoppas självklart kunna se en finalmatch med Sverige i.

Efter allt hårt arbete gick sista vakten för middag kl.18.00. Här bjöds det på god chili con carne ifrån våra duktiga kockar. Men som pricken över i serverades det även kladdkaka till efterätt. Efter middag blev det kvällsrutin där vissa fick unna sig lite egen tid och välbehövd vila medans andra fick njuta av den lugna och stilla kvällen/natten under sin vakt.

Imorgon hoppas vi på en lärorik och utmanande dag med mycket sol och starka vinda som bär oss vidare mot Härnösand. Ha det!

Jonatan Svensson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

2 kommentarer

  • Linus Grann 8 juli 2018 13:11

    Tyvärr inte. Vi har open ship för sjövärnskåren ute på lungön och kommer förtöja först i eftermiddag, då prioriteras vila för besättningen. Dock är du varmt välkommen att komma förbi och fråga landgångsposterna om en tur ombord!

  • Christina 7 juli 2018 10:48

    Kommer det vara något open skipp i Härnösand?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *