På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180520

HMS Falken

Då var det återigen dags för kadetterna Erik och Matteus att skriva resebrev.

Dagen vi mönstrade på HMS Falken 13 dagar sedan (i skrivande stund) väntade vi oss en utbildning i grundläggande sjömanskap. Det vi har fått och fortsatt får är så mycket mer.  Befälen ombord visar oss elever ett stort förtroende och ger oss mer ansvar än väntat.

Till en början lades stor vikt på teori kring fartygets framförande och manövrering för att vi elever skulle få en bild av vilka faktorer som påverkar fartyget i olika situationer. Vinden, vågorna, kajens utformning, propellerns verkan vid manövrering och mycket mer vägs in i varje beslut som fattas av en vakthavande officer.  Under utbildningens gång har vi elever fått agera vakthavande officer och fått en försmak av hur det är att vara den som fattar besluten vid bland annat förtöjning och losskastning.

Just förtöjning och losskastning är två väldigt stora moment för en vakthavande officer, där mycket kan gå fel. De erfarenheter vi har dragit då vi båda har fått förtroendet att förtöja och kasta loss i Malmö respektive Ystad är främst vikten av god planering och kommunikation. En av de större lärdomarna som bara praktisk tillämpning kan ge är att få en känsla för fartygets tendenser, dvs rörelser i vattnet oavsett rodervinkel och framfart.  Även om fartyget rör sig i rätt riktning, med rätt fart och allt känns bra, är det lätt att som vakthavande officer ändå försöka påverka situationen. Lärdomen vi tar med oss kan sammanfattas med ett citat av en brittisk amiral: ”If there´s nothing to do, do nothing”.  Ser fartygets rörelse bra ut mot kajen är det alltså bättre att ta ett steg tillbaka och låta tendenserna arbeta in fartyget än att ytterligare försöka påverka manövreringen.

För tillfället ligger vi förtöjda i Åhus och ska snart gå på vårt vaktpass under natten. Under dagen har vi gått från Ystad för motor eftersom vinden lyste med sin frånvaro. Då seglingen uteblev fylldes verksamheten med elevledda lektioner och skepparbeten. Kunskap om bland annat signalflaggor och morsesignalering repeterades på trossbotten. Väl framme i Åhus förbereddes i hemlighet en uppvaktning av vår fartygschef som firar sin födelsedag idag. Utan chefens vetskap försvann sju kadetter ut med skeppbåten för att öva rodd. När årtagen var i takt och terminologin inlärd fick en positivt överraskad chef embarkera skeppsbåten och njuta av rodden upp längs Åhusbrygga där middag väntade. Rodden var uppskattad av Åhusborna som hejade och tog foton längs färden. För vår del uppskattade vi att få uppvakta vår fartygschef och samtidigt genomföra en gammal örlogstradition.

Imorgon sätter vi kurs mot Karlshamn och vädret ser ut att ge oss efterlängtade förutsättningar att återigen sätta segel. Medan resten av fartyget sitter klistrade framför förlängningen av VM-finalen i hockey går vi två nu på vårt vaktpass och önskar Tre Kronor ”Fair winds”.

Hälsningar kadetterna Erik och Matteus

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *