Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180511

John Samuelsson

Fredag 11 maj – 18

Vi kadetter från den 225:e Gyldene kursen är nu inne på vår tredje dag till sjöss med HMS Falken.
Torsdagsmorgonen på Mossholmen bjöd återigen på strålande väder. Besättningen startade dagen med en gemensam löprunda till en vacker utkiksplats några kilometer inlands från vår förtöjningsplats. Efter löpturen fanns det möjlighet att ta årets första dopp, vilket flera i besättningen var modiga nog att göra.

Efter en god lunch ombord var det dags för losskastning och HMS Falken satte kurs och fart mot Lysekil.
Under dagen till sjöss drillades vi elever i sjömanskap och segling. Vi är uppdelade i fyra kvarter, det vill säga fyra grupper, med 5-6 personer i varje kvarter. Ett kvarter i taget går vakt vilket innebär att de ansvarar för att gänga ror, stå utkik, vara frälsarkranspost samt slå de traditionsenliga glasen som talar om hur lång tid av vaktpasset som har passerat. Övriga kadetter får öva sin färdighet i sjömanskap som exempelvis lära sig alla tampar ombord och hissa/hala ner segel. Har vi tur finns det även gott om tid för ”alle mans kaffe” och egna reflektioner i solskenet.

Natten mot fredagen spenderade vi ankrade till sjöss. Styrbordsvakt hade vakten, vilket innebar att två elever med en timmes intervaller var ankarvakt hela natten. Nu ska vi snart lätta ankar och segla mot Strömstad. Vädret är inte lika vackert idag men humöret hos flottisterna på den 225:e kursen är fortfarande strålande.

 

Skeppsnr 101

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *