Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180508

Linus Grann

God kväll, bloggen!
Idag har flottans kadetter från den Gyldene 225. QRZN mönstrat på HMS Falken. Vi läser till vardags på Officersprogrammet på Militärhögskolan Karlberg, men har nu fått smita ifrån skolbänken, böckerna och tentorna för att få bedriva lite praktisk verksamhet. Jag som skriver heter Anton, och är inte sjöman i grunden eftersom jag har bakgrund i den Marina Basbataljonen, och har sett väldigt mycket fram emot denna möjlighet att få prova på mina sjöben och att känna på hur det är att vara på havet istället för i skogen.

Dagen började med ombordmönstring klockan 13, precis efter lunch, i alla fall för halva styrkan. Resten satt fast på ett försenat tåg och hamnade sen på en buss som gick sönder på vägen, men kom fram vid gott humör efter ett tag.

Traditionsenligt så börjar ombordmönstringen med att vi klättrade över topparna, alltså att vi klättrar upp till toppen av en mast för att sedan klättra ner på andra sidan, och sedan göra det hela en gång till med den andra masten, för att sedan få stiga fram framför fartygschefen och sekonden och anmäla sig för tjänstgöring.
Jag är inte den som är superförtjust i höjder, så det var en lite lätt nervös kadett som började klättra upp, upp, upp… men jag kom både upp och ner utan problem, och hann till med att njuta av utsikten över Öckerö med omgivning. Som skåning är jag ju lite partisk mot slättler och åkermark, men skärgården var väldigt vacker med solen blänkande i havet och blå himmel som bakgrund.
När vi alla mönstrat på och stuvat in våra prylar, grejer och ting på rätt plats, så fortsatte eftermiddagen med att vi lärde oss rutiner och hur det fungerar här ombord.
Många av mina kamrater har seglat tidigare, men min enda erfarenhet av havet är att åka färjan till Danmark. Detta gjorde eftermiddagen ganska intensiv för min del, men mersmak erhölls definitivt! Även om jag ibland är övertygad om att befäl och kamrater hittar på ord och meningar för att driva med mig, så ska det bli fantastiskt spännande att ge sig ut på havet imorgon.

Nu börjar kvällen infinna sig, och vi håller på att plocka fram hängkojar (bara en sådan grej, kände mig som värsta piraten när jag fick veta att jag skulle sova i en hängmatta!) och bingar, med god mat i magen. Vi fick till och med tårta, eftersom Johan fyllde år idag! Om denna färd fortsätter i samma stil så kommer det vara en synnerligen nöjd skåning med oerhört mycket nya intryck som mönstrar av i Karlskrona om några veckor.

Väl mött,
kadett Anton

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *