Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 171124

Linus Grann

I torsdags förra veckan hade vi ur Falkens nyckelbesättning nöjet att kunna bjuda personalen från Serviceenheten, eller ”Gulan” som de flesta inom den här branschen känner till det mer som, på en enklare lunch.
Personalen från ”Gulan” servar oss, tillsammans med en hel drös olika enheter från hela Försvarsmakten, med allt från att byta ut trasiga uniformer, göra tvättbyte på i stort sett hela fartygets linneförråd när de minst anar det till att se till att vi har korrekt och fungerande rökdykarutrustning så att säkerhetsorganisationen kan fungera.
Det kan ibland lätt kännas som att som man tar ”Gulan” för givet när man kommer in med en massa prylar som måste bytas nyss för att man har bråttom iväg till en losskastning där hela besättningen står ivrigt och väntar på en för att vi ska hinna fram i tid till var hän det nu bär.
Nu när vi ligger stilla i Karlskrona över vintern och har lite mer tid än vad vi brukar ha under våra utbildningsexpeditioner hade vi möjligheten att bjuda ner personalen från ”Gulan” på lunch som ett enkelt sätt att tacka för god service i alla dess former. Köksmästaren bjöd på fantastiskt goda grekiska lammfärsbiffar med potatis och tzatsiki.
Falkens besättning vill ännu en gång tacka för en mycket trevlig lunch, det var kul att ha er ombord och vi hoppas det kommer finnas möjlighet till fler tillfällen.

I övrigt lyser flitens lampa över besättningen där allihop ständigt håller sig sysselsatta med att göra bra saker. Skepparna med kraftfull uppbackning från byssan har många tampar som ska splitsas, kläs och svärtas. Nautikerna har mängder av dokumentation att gå igenom och lägga till handlingarna och resor med listor inför kommande perioder att beställa och planera. Fartygsledningen är fullt sysselsatta med att planera kommande års expeditioner och rutter, parallellt med detta producerar de nytt utbildningsmaterial och bedriver utbildning i astronomisk navigation.
Byssan, med köksmästaren i spetsen, levererar måltid efter måltid fantastisk mat samtidigt som kylar och frysar ska rensas och rengöras och förråden skall inventeras och kompletteras.
Bland all verksamhet som vi sysslar med om dagarna ska alla även besöka läkarna för de rutinmässiga kontrollerna som ser till att kropp och knopp håller måttet för livet till sjöss.
Förra veckan klämde vi även in en truckutbildning för alla sjömän ombord!

För att sammanfatta så kan man säga trots att Falken ligger i vintervila är det mycket som händer och mycket energi och engagemang läggs ner så att så Falken snart kan ge sig ut igen och segla med fanan högt i topp som alltid, i ett skick besättningen är stolta över att kunna säga just dom har bidragit till.

Med Varma Hälsningar
Timmerman
David Ehrlow

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *