På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170505

HMS Falken

Äntligen har vi solen framme igen. Efter att ha levt under några dagar med ett konstant lutande på 40 grader samt hög sjö och regn har vi äntligen fått uppleva sol och värme. Dagen började som de senaste dagarna har gjort, med regn, kyla och städning. Efter ett kortare möte med Sekonden så beslutade vi att vända för att försöka ta oss ut ur den front vi befann oss i. Detta på grund av att vi kanske inte skulle kunna komma ur fronten utan att be behöva kryssa med vind upp emot 20 m/s men också för att vi hade tröttnat på det eviga lutandet som försvårade allt man gjorde. Efter att ha genomfört en vändning i piskande regn och färdats en kortare bit i nästan storm liknande förhållanden så kom vi ut ur fronten vilket gjorde både oss elev besättningen men också nyckelbesättningen väldigt lättade då man knappt kom ihåg hur det kändes att stå rakt och inte behöva kämpa för att vara kvar på samma plats i mer än tjugo sekunder. Resterande tid av dagen gick åt att återställa skeppet och rengöra den från allt salt samt återställa olika redskap.

Att leva med ett konstant lutande under flera dagar har en stor påverkan på ens beteende samt humör och är något som ingen kommer att kunna förstå om man ej upplevt det själv. Man märkte en klar skillnad på elev besättningens atmosfär då alla snabbt blev mycket gladare och hjälpsamma när lutningen minskade. För min egen del så kände jag mig otroligt lättad samt gladare än vad jag gjorde de tidigare dagarna så fort vi slutat luta. Det enda som skulle kunna toppa det här är om vi bara kunde sluta guppa fram och tillbaka på de fortsatta höga vågorna som får en att känna sig som en vante. Hemlängan har nu blivit en tydlig del av både min och andras vardag och vi fortsätter att räkna ner till denna resas slut med både glädje över att det endas är nio dagar kvar men också sorg då alla kommer sakna både falken och denna otroliga resa som vi fick turen till att genomföra.

Elev 426 Alexander Leonhardt

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ulrika Ljunggren 7 maj 2017 08:28

    Hoppas att ni alla lyckats återhämta er efter seglatsen i storm. Svårt att föreställa sig hur jobbigt det är. Det känns härligt att höra att ni hittat solen och upprätt läge. Jag och alla andra längtar efter att ni kommer hem och att få höra om strapatserna i detalj! Här har solen och våren äntligen kikat fram och trädgårdsarbetet är i full fart. Njut av resterande resa! Ulli

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *