På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 170424

HMS Falken

Skepp och hoj alla landkrabbor. Idag är det på dagen två veckor sedan vi gav oss ut på äventyret ni nu läser om. Detta betyder att vi har ungefär 3 veckor kvar vilket för vissa känns härligt då det betyder att vi snart klarat hälften. Men för andra känns det segt då det är en påminnelse om att tiden rullar på i hög hastighet. Under denna helg så har vi förtöjt på Santa Maria vilket är en ö som ingår i ögruppen Azorerna. Vi hade då förtöjningsövningar, vilket innebär att vi tränade gång på gång med att lägga till vid kajen så att vi lär oss detta. Det var spännande och roligt nu när man faktiskt förstår vad man håller på med. Nu när vi är två veckor in så har de flesta lärt sig tillräckligt för att inte längre springa runt som yra höns så fort besättningen ger order. Och det känner jag i alla fall är skönt då jag hatar att inte veta vad jag gör och själv veta att någon förväntar sig att jag ska förstå och genomföra detta snabbt.
Tillbaka till Santa Maria, ön var vacker med fina gröna åkrar, betmarker och gröna kullar. Det märktes att ön inte hade så mycket turism eller folk för den delen vilket faktiskt var ganska skönt efter att senast haft permis på Madeira som var en storstad. Cool stad med ruiner i centrum, få människor, tystnad (tills vi kom) och söta små vita hus. Nu har vi lagt av mot Ponta Delgada vilket är en annan ö i ögruppen Azorerna och vi har fått uppleva första regnet på denna resa, och att jobba med tampar eller sitta vakt då är svårare än vad man tror men den det är bara att jobba på. Nu ska vi snart sätta oss med vår elevtamp och kämpa med denna. Ha det så bra //402 Mathilda Hallberg

Då var andra veckan avklarad till havs, dagarna känns långa men ändå korta på så sätt att dagarna flyter samman och man aldrig har koll på varken dag eller datum. De första dagarna under vecka 16 var identiska med arbete, vakt, lektioner och måltider. Allt det händelserika började under torsdagen då det var ganska lugnt ute till havs, då hade vi en oförberedd man över bord övning. Vi övade på hur vi ska göra ifall att någon skulle ramla över bord. Dagen där på hade vi en rengöringsdag på båten som heter rent skepp, jag och Mathilda gjorde rent däckshustaket i ca 4h. På ett sätt var det värt allt arbete för att det blev skinande rent och vi kände oss stolta att vi klarade oss igenom rengöringen. På lördagen så la vi till vid hamnen i Santa Maria och där fick vi permission i två dagar. Där fick två grupper hålla sina intressanta guider och sedan fick vi gå runt som vi ville och upptäcka byn.

För mig har dessa två veckor gått ganska fort och som jag sa så flyter dagarna ihop här på resan. På permissionen så var sömn prio ett för mig och det var verkligen värt att få sova ut efter en vecka med genomsnittlig sömn på 5 h.

Idag måndag 24/4 kastade vi loss kl 10:00 från Santa Maria och är på väg mot ön San Miguel och staden Ponta Delgada som ska ta ca 20. Dagen har varit som vanligt men strax innan lunch så fick vi syn på en delfinflock på åtta som simmade för om båten. Det var en häftig upplevelse eftersom det var första gången vi fick se dem på nära håll. Nu vid tretiden hade vi ett litet födelsedagsfirande för Filip Jennekrans som fyller hela 18 år, GRATTIS!!!

Vädret har hållit sig ända tills idag då vi fått en regnskur som gjort alla till blöta sälar. Vi hörs inom en snar framtid hälsningar från båten.

/ 412 Natasa Drljaca

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Panuphan Chusri 25 april 2017 16:50

    Nu är jag hemma och har pecis genomfört min första skoldag.
    Jag vill återigen tacka HMS FALKEN för 2 lärorika veckor. Besättningen har under mina 2 veckor varit fantastiska. Och jag önskar att jag hade varit tuff nog att stanna kvar 3 veckor till.
    Sen vill jag hälsa till alla mina kära krigare som är kvar på båten och kämpar! Ni är grymma och jag beundrar er. Kämpa på sista veckorn nu så ses vi om 3 veckor!
    Elev, 321, Chusri.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *