På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken *161011

HMS Falken

God morgon!

Klockan är strax efter fyra ombord på Falken och vi är nu inne på denna periods sista dygn till sjöss. Igår kastade vi loss från Fuerteventura vid 08:00 igår på morgonen och satte vi kurs mot slutmålet Santa Cruz de Tenerife. Distansen mellan de två hamnarna är cirka 160 nautiska mil. Vädret under natten har varit gynnsamt och vi har snittat strax över 6 knop på en behaglig slör rätt mot mål.

Tiden har sprungit iväg och vi är som sagt inne på det sista sjödygnet. För min egen del har denna elevperiod inneburit ett kärt återseende med fartyget då jag genomfört en period tidigare. För andra har denna resa varit den första reella kontakten med den marina arenan. Jag tror att samtliga har växt i sin roll som blivande specialistofficerare och yrkesmän. Från tiden ombord tar jag med mig många lärdomar och intryck, i allt från navigering till gruppdynamik. Att få tid på ett segelfartyg är svårslaget när det kommer till att lära sig hantera de friktioner som uppstår till sjöss. Som kuriosa skedde även en operation i gunrummet när vi korsade Biscaya.

En annan del vi fått utbildning i ombord är marina traditioner. Det är inte alla som överlevt till de andra skroven vi har i flottan, men många är fortfarande kvar. Att få en härledning av dessa och djupare kunskap om dem är något jag tycker är väldigt intressant.

Senare idag står segelexercis på agendan, det vill säga övning på att vända fartyget genom- eller undan vind. Med full segelsättning krävs det att hela elevbesättningen är med i vändningarna, vilket är en mycket bra samarbetsövning. Därnäst väntar en efterlängtad förtöjning för att sedan inleda återställning av fartyget.

GMY

/kd Lyckman

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Adam 16 oktober 2016 00:32

    Hejsan!
    Nu när man är hemma så saknar man vårt härliga purrningsband. Finns det en lista över låtarna som är med i purrningsbandet? så att man kan känna sig som ombord fast man är hemma.

    • Karl Rongert Adam 17 oktober 2016 22:33

      Hej,

      Kul att du saknar det. Det finns som en playlist på Spotify. Hoppas du hittar det

      /Sekonden

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *