På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 161005

HMS Falken

Åter till sjöss! Det var med blandade känslor vi lämnade staden Cadiz, staden som lyckades göra ett intryck på oss alla. Att planlöst promenera igenom stadens trånga och charmiga gränder var verkligen en upplevelse. Att staden även erbjöd fina badstränder, små trevliga caféer och restauranger och ett och annat ordentligt shoppingstråk, gjorde inte upplevelsen sämre. Det är en mångsidig stad med lång historia, något stadens många stenbyggnader och rustika fasader vittnar om.

På måndagen (3/10 – 16) kastade vi loss och lämnade Cadiz hamn. Det var med förnyad energi som vi snabbt återfann våra ”sjöben” och sökte oss ut på öppet hav. Hur trevlig vistelsen i Cadiz än må ha varit, så var nog de flesta av oss ändå ivriga att fortsätta vår resa och närma oss vårt slutliga mål. Vi har avverkat mer än hälften av vår tid med Falken och vi befinner oss just nu på den sista delsträckan. Känslorna kring dessa fakta är minst sagt kluvna. Jag ser på många sätt fram emot att nå slutmålet, med allt vad det innebär. Förutom att få återse nära och kära där hemma, så ska det bli otroligt skönt att sova i en ordentlig säng och att kunna ta en dusch i en miljö som inte ständigt är i gungning. Samtidigt så försöker jag njuta av och insupa varje stund jag får här ombord på Falken. Det är många gånger fysiskt tufft och sömnen knapp, men det är svårt att inte njuta de gånger man står i utkiken och spanar ut över en vacker soluppgång/solnedgång, när delfiner söker sig nära fartyget i det klarblå vattnet eller de soldränkta stunder på däck då man inser att man vid samma tid men på annan ort, troligtvis hade haft regn och rusk. Tiden ombord har erbjudit många nya upplevelser för en (tidigare?) landkrabba som mig själv. Bara det att sova på däck, under en stjärnklar himmel är en upplevelse jag sent kommer att glömma. Som en person som mestadels bott i storstad, så har jag nog också lyckats se fler stjärnfall nu under de senaste veckorna än under hela mitt 28 år långa liv.

Naturupplevelser åsido, så gläder det mig att jag också börjar känna mig något mer bekant i arbetet ombord och allt som hör sjömanslivet till. Jag har fortfarande mycket kvar att lära innan jag skulle känna mig helt bekväm som besättningsman ombord ett fartyg som Falken. Men för att likna det med när jag kom till Grekland där alla pratade grekiska, så har jag under dessa veckor börjat få en bättre förståelse för enklare ord och fraser. Det var länge sedan jag senast fick uppleva känslan av att vara helt ny inom ett område, att inte ha någon tidigare erfarenhet. Det är en känsla som kanske inte alltid är helt angenäm. Jag har såklart befunnit mig ombord fartyg tidigare. Det är dock något oklart hur tungt Danmarksfärjan räknas i sammanhanget. Utöver det har jag funnit mig i en helt ny miljö, och varje steg jag tar i rätt riktning känns kanske just därför lite extra tillfredsställande.

Sista sträckan, som i största möjliga mån ska avverkas med segel, blir den sista delen av en fantastisk upplevelse. Jag ska ta vara på den sista veckan här ombord på Falken, och det gläder mig att jag redan nu är flera upplevelser rikare, har mer kunskap i bagaget och har hundratals bilder och filmer som ska sorteras vid hemkomst.

Nu, vidare mot Kanarieöarna!

Varma och soliga hälsningar från ombord HMS Falken,

/Kd Engelmark

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *