På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221102

HMS Falken

Land ohoj kamrater!

Idag vaknade vi med vetskapen om att vi skulle få nästan en hel dag med permission i den underbara hamnstaden Funchal på Madeira. Vår första riktigt långa permission efter att vi gav oss ut på Atlanten.

Förmiddagen började lite lugnt med en lektion i elevtamp. Samtliga i plutonen har fått ut en tamp som vi ska lära oss splitsa, vrida och vända på för att lösa ut en mängd olika funktioner. För mig som är en av två amfbiesoldater i en pluton fylld med flottister så är det en riktig ögonöppnare att se hur mycket det finns att lära sig ombord och om livet till sjöss. Falken må vara en segelbåt från 1947, men jag får ändå intryck av att många av de gamla traditionerna har levt vidare.

Efter lektionen så fick vi tidig permission strax innan lunch och gav oss ut i staden. Vi hade fått chansen att spatsera runt lite i staden kvällen innan, men man hann inte få ett riktigt bra intryck. Vi hade varit ute på Atlanten i ett antal dar och sjöbenen var i full effekt när fötterna till sist var på fast land igen. Nu hade vi en hel dag till vårt förfogande och staden gjorde oss verkligen inte besvikna.

Funchal är en stad som ligger på flera stora berg som omringar kusten runt madeiras södra kust. Storleken, grönskan och speciellt höjdskillnaden är något som är påtagligt. Staden klättrar upp längs med bergen och när mörkret faller känns det verkligen som att man är omringad av stadens ”skyline”. Kärlek för stadens hjälte Cristiano Ronaldo, människor som motionerar i form av löpning, cykling, kajakpaddling och turistaktiviteter som slädåkning ner för stadens brutalt branta vägar är bara några av de sakerna som jag har lagt märke till här under min knappa tid på land.

Det absolut mest anmärkningsvärda som har hänt idag måste nog vara den rena skräcken jag upplevde när busschauffören krängde bussen upp för stadens branta backar när vi skulle till Monte Palace Madeira (en förövrigt otroligt fin park med asiatiskt tema som ligger precis bredvid stadens slutstation för linbanan). Med hög hastighet gasades det igenom snäva U-svängar som kantrade till rena rama stup, med lukten av brända bromsar så låg chauffören på bromsen i nerförsbackar som gav en känslan av att man satt på Vilda musen. Lokalbefolkningen i bussen verkade dock mer förvånade över de sju svenskarna som satt längst bak i bussen och darrade och skrek av nervös rädsla än av själva bussresan. Det är fascinerande för mig hur människor kan anpassa sig till sin omgivning och göra saker som för vissa är en nära en nära döden upplevelse till en vardaglig företeelse.

Falken fortsätter mot nya äventyr imorgon då vi lämnar Madeira för Teneriffa. Jag kommer sakna Funchal, men kommer säkerligen återvända någon dag.

Väl mött!

Joakim Thorgren

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Lars Håkansson 4 november 2022 22:18

    Så trevligt att läsa resebreven från HMS Falken (igen)! ;)

    /Lars

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *