På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Gladan resebrev 120509

HMS Falken

Position: Förtöjd Oostende i Vlotdok.

Väder: Regn naturligtvis, vindstilla och ingen sjöhävning.

Hej alla där hemma!

Så var det äntligen dags för förtöjning i Oostende efter en dryg vecka till sjöss. Många såg fram emot att få komma iland. För oss i styrbords vakt började dagen redan klockan 03.30 då vi blev purrade och fick äta nattskaffning. Vakten bjöd på förberedelser inför lotsning, slussning och förtöjning. Våra duktiga kamrater beslog det sista seglet, bredfocken, och fick det att se väldigt snyggt ut. Förtöjningsgodset skulle även långskjutas och mätas samt lotslejdaren riggas.

Efter en tids väntan vid lotsplatsen kom lotsen ombord vid lunchtid och vi satte av in mot hamn. Två fartyg var på tur att slussas innan oss, så det blev dock ytterligare väntan när vi hade närmat oss slussen. Väl igenom slussen vände vi runt och förtöjde sedan smidigt vid kajen.

Efter förtöjning skulle både däcket och vi själva snyggas till inför den gemensamma middagen på kvällen. Det blev väldigt trångt nere på trossbotten, men den trevliga stämningen och den otroligt goda maten gjorde att livet lekte. Våra utomordentligt duktiga kockar bjöd på buffé, med en otroligt god efterrätt. Eftermiddagen blev till kväll och efter middagen fick styrbord och vissa från babord permission och valde att utforska staden. Dock så var nästan allting stängt, så det blev inte så jättemycket gjort iland. Kvällen led mot sitt slut och de flesta gick till kojs tidigt för att få en hel natts sömn innan purrningen 06.30.

Onsdagen började som så många andra dagar till kaj med purrning till purrningsbandet. ”Dead ringer for love” har många fiender, medan vissa tycker att låten är bra. Efter frukosten som var välbehövlig blev det som vanligt rym-ut, divisioner och sedan rengörning. Eftersom vi imorgon åker hem så blev det lite större rengörning än i vanliga fall.

På eftermiddagen väntar ytterligare rengörning. Det vankas även god lunch, skeppsrullade köttbullar får många magar att kurra. Vi kommer även att få packa, ha persedelmönstring och även lite permission på kvällen.

Många ombord ser fram emot att få åka hem imorgon. Dock kommer det nog kännas lite vemodigt att lämna Gladan och alla trevliga personer från de andra skolorna, och även våra fantastiska befäl. Imorgon lämnar vi då Gladan klockan 12.30 för att åka buss de dryga 2 timmarna till Bryssels flygplats. Klockan 17.25 lämnar Helsingborgseleverna Bryssel för att flyga till Bromma, och 18.00 lämnar resten av oss för att flyga till Arlanda. Efter en natt på Berga kommer alla lämna tillbaka sina persedlar, för att sedan sprida ut sig i landet. Snart får Kalmar, Helsingborg, Öckerö och Stockholm hem sina elever igen.

Vi ses snart!

Elev 303 Holmgren Wänberg och Elev 311 Brandt

Sekondens inlägg: Nu var det slut! Det har varit en händelserik elevperiod. Mycket har hänt för oss all och till slut blev det bra! Snart är alla hemma igen.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *