På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan resebrev 120317

gladanochfalken

Hej!

Nu är vi inne på morgonpasset och klockan är ca.04.30 och man märker att många av oss är väldigt trötta efter ca två dygn till sjöss.

Sjösjukan har börjat avta och det gör att fler orkar äta och är pigga på att gå sina poster. Vi beräknar att vara framme vid vårat delmål Madeira idag runt lunch, vilket många ser fram. Efter att vi har ankrat idag kommer vi att förtöja på måndag. Vi ser fram emot då vi kan stå på fast mark och känna att man inte behöver kränga sig över relingen.

Vi har hållit en bra fart som gör att vi kommer att komma fram tidigare än beräknat.

På några av oss så har solen tagit mer än på andra. Jag (Cecilia) har varit oklok nog att glömma solskyddsfaktorn, så redan första dagen så var jag röd och hela ansiktet ömmade. Det visar på att solen tar mer än vad man tror när man kommer från gråa Sverige till Solen på Las Palmas och till sjöss.

Vi har börjat få klarhet i alla tampar och ska snart ha tampförhör. Det ryktas att vi inte får någon permission på Madeira om vi inte klarar detta, så det är plugga som gäller. Många vill se lite av ön då vi hört om hur vacker den ska vara.

Många har fått koll på posterna och hur vi ska rapportera in om vi ser något i utkiken eller hur vi ska vara lunga med att inte göra för stora utslag på rodret.

Ju mer sjösjukan försvinner desto bättre stämning blir det och man orkar ta sig i kragen för att göra lite nytta. Vi hoppas på att det inte är mer sjösjuka efter Madeira.

Vi har fått se fler delfiner, flygfisk och några har haft turen att se sköldpaddor. Vi hoppas på att se hajar, valar och sjöjungfrur. Undra vilket som är mest realistiskt men vi får se vad vi stöter på.

Nu ska vi ut på däck igen efter att suttit inne i värmen i ca 45 min för att se om det finns något arbete för oss eller om det blir att vila.

God morgon!

Elev: Oscar Holm och Cecilia Frisén Jörgensen

Sekondens inlägg: Igår eftermiddag så reste sig de flesta efter att ha matat fiskarna. Glad rop och sånger hördes över däck. Så sakteliga så återhämtar alla sig, även om det fortfarande blåser 6-13 m/s och sjöhävningen ca 2-2.5 m. Nu har vi vant oss.

Seglingen har gått fantastiskt bra och vi är ca 2 dygn tidigare än beräknat. Vi kommer under em idag Lördag att ankra för att där bedriva utbildning. Väderprognoserna säger yttrligare vindökning med sjöhävning upp till 3 m.  Då är det skönt att ligga i lä av land.

Allt väl ombord!

 

L Saager / XO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Gun Hedvall 17 mars 2012 13:57

    Vad roligt att kunna följa resan via bloggen. Hoppas sjösjukan försvinner nu!

    Hälsa Albin

    Må så gott alla!
    Hälsningar
    Gun Hedvall

  • Ie Frisen 17 mars 2012 20:34

    Tufft med sjösjuka men jobbet måste göras.
    Nu känner jag igen Cecilia. Lite hårt arbete gör gott :)
    Hoppas ni kommer hem med värmen

  • Bibbi Bjerkerot 19 mars 2012 20:50

    Hej! Såg när eran båt kom in i hamn via en web.cam, ser nu var Ni ligger, hoppas Ni får en trevlig kväll i Funchal.
    Bibbi Bjerkerot

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *