På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS FALKEN resebrev 181026

HMS Falken

Söndagen den 21 oktober sa jag godnatt till min dotter Lovis för sista gången på 25 dagar, jag läste en extra saga för henne den kvällen, jag ville inte att hon skulle somna.  När hon slutligen sov låg jag kvar en stund och betraktade denna vackra lilla skapelse. Det var snart tid att bege sig till bussen som skulle ta oss till Kastrup och därefter flyget till Mallorca för att embarkera HMS Falken.

Drygt en vecka senare sitter jag nu i gunrummet ombord HMS Falken och skriver detta blogginlägg, vi kastade loss onsdagen den 24 oktober från palma och går nu mot första anhalten på äventyret mot Malaga. Vi har alla här haft olika förväntningar på vad som väntar oss, sjösjuka, sömnbrist, dåligt väder, storm och så vidare, rädslor för negativa händelser kan ibland lamslå oss till en orimlig grad. Allting handlar om att förhålla sig till verkligheten sådan den är och acceptera den för vad den är. Vi har haft en gudomlig tur med vädret, tillräcklig med vind för att ta oss fram med behag. Sömnbristen har dock givetvis drabbat oss men inte utan ett visst positivt inslag i form av många goda skratt. Du som läser detta har säkert hört den gamla klyschan om glaset som antingen är halvfullt eller halvtomt oavsett din personliga förhållningsätt till påståendet kommer du att få rätt, det blir som vi tänker och du bestämmer själv hur fullt respektive tomt ditt glas skall vara.

Kamratskapen ombord är unik i sitt slag, det är inte svårt att arbeta när man har dessa kollegor med sig, vi är ett positivt och ambitiöst gäng.  Jag måste dock för egen del lära mig detta nya makabra språk nyckelbesättningen pratar om jag vill nå framgång i mina sjömannakunskaper känner jag. Arbetet på däck är otroligt spännande och roligt, skepparen ropar i strid ström ut ordrar när vi arbetar, exempelvis ”loss gamla klyvers och jagers skot! Hala nya klyvers och jagers skot! Fira över stagfocken och för det mesta känner jag ungefär såhär ”jag skulle göra vad med vadå?” när man översätter det dem säger till svenska blir dock allting genast mycket klarare ”jaha du vill att jag lossar i det där snöret och drar i det där andra snöret, varför sa du inte bara det”

Det finns många unika upplevelser ombord, att klä på sig selen och klättra upp i masten är den mest angenäma. Att stå och blicka ut över ett stort och öppet hav och känna vinden i ansiktet och att beskåda solens nedgång är storslaget och få förunnat. Jag är tacksam för att jag får ta del av detta äventyr även om mina tankar så klart går till min kära familj därhemma, jag saknar er och jag hoppas att ni har det väl.

Hälsa Lovis att jag inte hittat Nemo ännu och att jag kommer hem igen när jag gjort det.

// Jimmy Mattsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Emma Mattsson 28 oktober 2018 15:44

    Åh älskling, vad roligt att läsa ditt inlägg <3 Vi saknar dig här hemma, puss Din Nos, din Kind och din Tubs

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *